Eurómilliárdos aszálykár

AZ IDEI ARATÁS KAPCSÁN rovatunkban néhány hete már ejtettünk szót arról, hogy évtizedek óta nem látott aszály sújtotta-sújtja Északnyugat-Európát. A víz hiánya és az arrafelé szokatlan kánikula még nagyobb bajt okoz a kertészeti ágazatban, mint a búzatermelésben.

Gazdanetohgy2018. 08. 21. kedd2018. 08. 21.

Kép: 07 August 2018, Leipzig, Germany: A farmer ploughs a dry field on the outskirts of the city with a tractor and a disc plough, stirring up plenty of dust. The persistent drought is mainly affecting farmers in the north and east. Harvest losses of up to 30 percent are feared. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/ZB, Fotó: JAN WOITAS

Summer heat
07 August 2018, Leipzig, Germany: A farmer ploughs a dry field on the outskirts of the city with a tractor and a disc plough, stirring up plenty of dust. The persistent drought is mainly affecting farmers in the north and east. Harvest losses of up to 30 percent are feared. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/ZB
Fotó: JAN WOITAS

Az elmúlt négy évtizedben a gazdák nem tapasztaltak hasonló válságot, mint az idén. A  zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete szerint a helyzet Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban és Lengyelországban a legsúlyosabb.

A legnagyobb csökkenés – 20– 50%-os – a borsó- és a babtermésnél várható, de a hagymahozam 15–50%-os kiesése is nagy érvágás. A csapadékosabb északi területeken a vízkedvelő cukorrépát, burgonyát is hagyományosan nagy mennyiségben termesztik, de ezekkel is baj lesz. A cukkini és a spenót is rosszul sikerült, ráadásul a nyár közepei másodvetésű termények sok helyen ki sem keltek a szárazságban.

Az EU Bizottsága a kontinenst sújtó aszály miatt a napokban felmentést adott a zöldítési követelmények teljesítése alól, és engedélyezte a területalapú, illetve vidékfejlesztési pénzek magasabb összegű előlegének előrehozott kifizetését.

Euróban számolva milliárdos károk keletkeztek Németországban. S ez csak a zöldségtermesztők vesztesége, amely az idei szárazság és hőhullám rovására írható – foglalta össze a helyzetet a német farmerszövetség elnöke. Joachim Rukwied szerint legalább egymilliárd eurónyi gyorssegély kell, máskülönben nagyon sok gazdálkodó tönkremegy. Akad, ahol a termés 30%-kal csökkent, de ismert ennél nagyobb veszteség is. A már említett gabonafélék mellett a burgonya, a kukorica és a cukorrépa termése is nagyon lecsökkent.

Az idei szárazság és hőhullám legnagyobbrészt Lengyelországban, Nagy-Britanniában és Skandináviában okozott súlyos károkat. Sok helyen tavasz óta nem volt számottevő csapadék. Németország északi részén már kisebb folyók, csatornák, tavak is kiszáradtak, az Odera annyit apadt, hogy bárki átgyalogolhat a lengyel–német határfolyón. A német erdőkben, de a facsemeték – például karácsonyfák – ültetvényein is nagy a baj. Elsősorban a néhány éves csemetéknek nincs elég mély gyökerük a mostani klíma átvészeléséhez. Sok az erdőtűz is.

Az aszálykár a zöldségtermesztésben hazánkat is érinti, de közel sem olyan mértékben, mint több európai államot, mivel nálunk az ország területének 80%-án a nyár közepéig elegendő csapadék esett. Ezért nagyjából 25-30%-kal kevesebb zöldborsó – 115 ezer helyett 80 ezer tonna – termett a tervezetthez képest, ami a szokatlanul meleg és száraz áprilisi, májusi időjárás miatt van így.

A szinte csakis öntözött területeken termesztett csemegekukoricának kedvezett az időjárás, a legkorábbi vetések betakarítása a napokban kezdődik, de a későbbi vetések is jól fejlődnek.

Az ipari paradicsomnál eddig komolyabb elemi kár (pl. jég) nem volt, viszont a júniusi sok csapadék miatt intenzívebb a gyomosodás, ezért a gépi mellett valószínűleg kézi gyomirtásra is szükség lesz augusztusban. Több helyen pedig gondot okoz a paradicsomvész.

Ezek is érdekelhetnek