Leálltak a kombájnok

VÉGE AZ IDEI nyári betakarítási munkának, kalászos gabonából bő 7 millió tonna került a magtárakba. Bár ez nem rekord, de nem is vészesen kevés. Eközben rossz hírek jönnek az észak- és nyugat-európai országok terméskieséseiről. Az ár ezért folyamatosan felfelé megy.

GazdanetO. Horváth György2018. 08. 15. szerda2018. 08. 15.

Kép: 23 July 2018, Germany, Algermissen: Farmers use combine harvesters to harvest a wheat field in the local area of Hildesheim. Due to exceptionally dry weather conditions, many farmers fear significantly lower yields than those in recent years. Photo: Julian Stratenschulte/dpa, Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE

Wheat harvest in Lower Saxony
23 July 2018, Germany, Algermissen: Farmers use combine harvesters to harvest a wheat field in the local area of Hildesheim. Due to exceptionally dry weather conditions, many farmers fear significantly lower yields than those in recent years. Photo: Julian Stratenschulte/dpa
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE

Őszig pihenhetnek a kombájnok: búzából 5 millió, a többi kalászosból 2,2 millió tonna került a magtárakba. A mennyiség jó közepes, a minőség hasonló. Ennek ellenére az utóbbi hetekben az a nagyon ritkán előforduló helyzet alakult ki, hogy már az aratás második felétől markánsan emelkedett a gabona ára. Két hét alatt nagyjából 5-10%-ot drágultak e termények, s felpörgött a piac is. A  kontinens nyugati és északi részén még csak a betakarítás derekán tartanak, így mostanra alakultak ki a valósághoz közelítő termésbecslések, melyek viszont nem sok jót jeleznek. Tavasz óta ugyanis e területek nagy részén – a brit szigeteket, Norvégiát, Lengyel- és Németországot is beleértve – a szárazság jellemző. Mondhatni évszázados aszályt kaptak az ottani gazdák. Csak Németországban 10 millió tonnával kisebb a búzatermés, de mindenhol nagy a veszteség. Így aztán e hírekre reagálva megindult az áremelkedés és a külkereskedelmi célú felvásárlás Európa keleti és déli részén, ahol már befejezték a kalászosok aratását.

A helyzetet Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára így foglalta össze: a szokottnál két héttel korábban befejeződött aratás az ország kenyér- és takarmánygabona-szükségletét biztosítja, és 2,5 millió tonna jut belőle exportra. E mennyiséget elméletileg fél év alatt is kivihetik a kereskedők: a szállítókapacitás csúcsa nagyjából 400 ezer tonna havonta.

Az elmúlt öt évhez mérve 7%- kal kisebb magyar búzatermésből származó kiesést már most kompenzálták a tavalyihoz képest magasabb árak. Lapzártánk idején a nagyjából 10%-kal magasabb gabonaár vélhetően az év végéig kitart, ugyanis nemcsak az unió területén várnak kevesebb termést, de a nagy szállító Ukrajna és Oroszország is kisebb hozamokról számolt be. A térség e két legnagyobb szállítója vélhetően akár 10 millió tonnával is kevesebbet vihet a külpiacra ebben a szezonban. A világ búzatermése is kisebb a vártnál, de a felvásárlás kicsit nagyobb lehet. Ezt a korábbi években felhalmozódott készletek eladása képes kiegyenlíteni, így óriási áremelkedésre – mint amilyen nagyjából tíz éve volt – nem kell számítani.

Ezek is érdekelhetnek