Jó gombát a mustba!

Már a szüret második felében járunk, furcsa tapasztalatokkal. Sok helyütt azért kell szüretelni, mert a szőlő nagyobb károsodás nélkül már nem bírja tovább.

Gazdanetohgy2018. 09. 25. kedd2018. 09. 25.

Kép: eső csapadék elrohadt rothadás borász gazda balaton lelle szőlő ültetvény termés mezőgazdaság 2014 09 15 Fotó: Kállai Márton

Jó gombát a mustba!
eső csapadék elrohadt rothadás borász gazda balaton lelle szőlő ültetvény termés mezőgazdaság 2014 09 15 Fotó: Kállai Márton

Korábban is érett, de a szeptemberi esők a termés egy részét károsították. Főként a vékony héjú fajtáknál fordul elő repedés, ahol aztán a szürkepenész megkezdi a munkáját. Ilyenkor már nem nagyon szokás permetezni, ráadásul a szőlő is elérte az érettségnek azt a fokát, amikor a tőkén tovább tartva károsodnának a savai. Sok lehet a rothadó szemeket tartalmazó fürt, így a must kezelésénél jobban oda kell figyelni. Nem érdemes a vad élesztőkre bízni az erjedést, jobb irányítani a folyamatot. A borélesztő néhány száz forintba kerül: keverjük el a mustban, majd öntsük a levet a hordókba, üvegballonokba. A forrás néhány óra alatt elindul, a „jó” gombák felszaporodása rohamos, egyben elnyomják a vad élesztőket, amelyek elől „eleszik” a táplálékot, s a cukrot lebontják - átalakítják alkohollá.

Ebben a szezonban korábban kezdődött a szüret, illetve a szeptember szinte végig nyári meleget hozhat. Főként a mély pincékkel nem rendelkező borászokat érheti meglepetés: a korábban kiforrt bor sokáig állhat a seprőn, s a nedű emiatt akár barnatörést is szenvedhet. A lényeg, hogy ne járjunk el megszokásból, ne a naptárt, hanem a mustot és a bort figyeljük, s mindig tegyük meg a szükséges lépéseket.