Hitte volna, hogy ez okoz majd gondot a Földön? - egyre növünk, öregszünk és többet kell ennünk

Nemcsak az okoz gondot, hogy egyre többen vagyunk a bolygónkon, hanem az is, hogy egyre nő az átlagmagasság, vele a testsúly, valamint az, hogy tovább élünk. Mindez egy főre vetítve is több élelmiszert igényel, mint például 30 éve. A folyamat megállíthatatlan, ami meg fogja nehezíteni a bolygó lakosságának ellátását a jövőben.

GazdanetO. Horváth György2018. 11. 15. csütörtök2018. 11. 15.

Kép: Employees sell cuts of meat in the Central Markets., Fotó: JULES GERVAIS COURTELLEMONT/National Geographic Creative

NGS Picture Id:581769
Employees sell cuts of meat in the Central Markets.
Fotó: JULES GERVAIS COURTELLEMONT/National Geographic Creative

Nehezebb lesz élelmiszerrel ellátni a Föld lakosságát, amely becslések szerint 2050-re elérheti a 9 milliárdot. Napjainkhoz képest egy átlagembernek több élelemre lesz szüksége a magasság és a testtömeg növekedése, valamint a demográfiai átmenet miatt - vélik norvég kutatók - számolt be az MTI. Daniel B. Müller professzor és munkatársai a Sustainability című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan változott a lakosság a világ 186 országában 1975 és 2014 között. Két jelenség hatását tanulmányozták: az egyik, hogy az emberek magasabbak és súlyosabbak lettek, a második, hogy a lakosság idősödik - közölte Gibran Vita, a Norvégiai Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója.

Az első jelenség azt jelenti, hogy növekszik az élelem iránti kereslet, a második azonban némiképp ellensúlyozza az elsőt. A kutatók kimutatták, hogy 2014-ben egy átlagos felnőttnek 14%-kal volt több a súlya, 1,3%-kal volt magasabb és 6,2%-kal idősebb, mint 1975-ben, emellett 6,1%-kal több energiára volt szüksége.

A szakemberek szerint ez a folyamat a világ legtöbb országában folytatódni fog. Míg 1975-ben egy átlag felnőtt 2465 kalóriát fogyasztott naponta, 2014-ben már 2615-öt - idézte Vitát az Eurekalert tudományos hírportál. Emiatt az emberek fogyasztása globálisan 129%-kal nőtt, amelyért a lakosság növekedése 116%-ban, a növekvő magasság- és súly 15%-ban felelős. Az országok között vannak azonban jelentős különbségek az 1975 és 2014 közötti súlygyarapodás 6-33, az energiaigény 0,9-16% között mozgott.

A tanulmány fontos információkat biztosít az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) részére, amely a globális élelmiszerbiztonság elleni harcot vezeti.

Ezek is érdekelhetnek