Még nem bírságolnak

A KARÁCSONY előtti ülésnapok egyikén a parlament két évvel meghosszabbította a korábban engedély nélkül fúrt kutakra vonatkozó, ez év végén lejáró moratórium határidejét. Fizetni persze kell, csak még nem tudni, mennyit. Az ásott kutak ügyében nyomoztunk egy keveset.

Gazdanetohgy2019. 01. 10. csütörtök2019. 01. 10.

Kép: Üllés_ 2017. április 05. Csőkút, fúrott kút, öntözés. Dudás Zoltán János gazdálkodó Fotó: Ujvári Sándor

Még nem bírságolnak
Üllés_ 2017. április 05. Csőkút, fúrott kút, öntözés. Dudás Zoltán János gazdálkodó Fotó: Ujvári Sándor

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a kutak bírságmentes fennmaradására kiszabott időpontot 2020 végéig meghosszabbították. Éppen az utolsó pillanatban döntött az Országgyűlés még a karácsony előtti napokban, mert a határidő 2018 végén lejárt volna. Így az illegálisan kialakított kutakat bírságmentesen lehet továbbra is engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál. Korábban azt a vízhasználót, aki engedély nélküli kutat használt, a vízügyi hatóság kötelezhette a vízkivét megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve a kút átalakítására, felszámolására. Ráadásul akár egymillió forintos bírság is járt mindezzel.

A kamara által 2016-ban indítványozott törvénymódosítás eltörölte a fenti szankciókat, lehetővé tette, hogy a legálissá vált kutak tulajdonosai európai uniós pályázatokon is indulhassanak. Számos gazdálkodó élt a lehetőséggel. A NAK a mostani hosszabbítást is az uniós források biztonságos lehívása érdekében kezdeményezte. Tehát továbbra is mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól, aki az engedély nélkül vagy az attól eltérően létesített vízi létesítmények – többek között a mezőgazdasági célú, a zártkerti, illetve a házi vízigényt kiszolgáló kutak – fennmaradási engedélyezési eljárását 2020. december 31-ig kérelmezi. Cél az is, hogy az illegális kutak fennmaradási engedélyezése minél egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban megtörténhessen, emiatt a kamara az év elején a jogalkotóval további egyeztetéseket folytat. Jelenleg van, ahol három-, máshol ötezer forintot kérnek eljárási díjként. Bizonyos esetekben a tulajdonos nem tudja, hogy legális vagy sem a kertjében lévő kút, ami lehet százéves is. Ezért is pénzt kérhetnek, holott már a XIX. század végétől ezek létesítését engedélyhez kötötték, arról fenn kellett maradniuk dokumentumoknak. Ahogyan egyik kedves olvasónk kutatómunkája során kiderítette, az 1996 előtt épült házak építési és használatbavételi engedélye a helyi tanácsok építésügyi osztályához tartozott. Ott (tehát a mostani önkormányzatoknál) és/vagy a földhivatalokban lehetnek erről dokumentumok. A régóta lakott telkeken néhány évtizede még nem volt sem vezetékes víz, sem csatorna. Az engedélyek figyelembe vették a helyi kutakat, az ásott kerti illemhelyek adatait is. Tehát ezekről – főként az ásott kutakról – kell lennie adatnak. Ha ez megvan, akkor a szóban forgó kút nem illegális, nem engedély nélkül épült stb. Így a mostani tulajdonosra nem tekinthet úgy a hatóság, hogy nem bejelentett, illegális víznyerő hely birtokosa. Ezzel aztán akár az egész eljárás megspórolható, a különféle illetékek úgyszintén. Egy a baj: sok utánajárást igényel.

UJVÁRI SÁNDOR FELVÉTELE

Ezek is érdekelhetnek