Meginoghat a lengyel húsipar

Egyre több országban jelenik meg a fertőzött lengyel hús. Már hetek óta tart a botrány, ráadásul úgy néz ki, nem egy vágóhídon követtek el szabálytalanságot, hanem több helyen is vágtak tiltott kezelésen átesett marhákat.

GazdanetO. Horváth György2019. 02. 21. csütörtök2019. 02. 21.
Meginoghat a lengyel húsipar

Csehország tegnap azonnali hatállyal megszigorította a Lengyelországból behozott marhahús ellenőrzését. A cseh hatóságok 700 kilogramm szalmonellával fertőzött újabb lengyel marhahús tételeket találtak. Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter rendkívüli prágai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy minden Csehországba behozott lengyel marhahús ezentúl kizárólag csak a cseh laboratóriumi vizsgálatok után kerülhet forgalomba.

Ugyanakkor az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább erősítik a hússzállítmányok, a vendéglők és a húst, illetve húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését. A szigorítás előzménye, hogy a cseh élelmiszer-felügyeleti szervek a Prágához közeli Jircanyban a Frost Logistics társaság raktáraiban mintegy 700 kilogramm szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak - adta hírül az MTI.

A fertőzött lengyel marhahús egy részét már kiszállították a megrendelőknek, köztük egy szlovákiai vevőnek is. A húst néhány napja ellenőrizték a raktárban, és a most zárult laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján a maradékot azonnal zárolták, egyben felhívták a vevőket, hogy a hozzájuk eljutott húst azonnal vonják ki a forgalomból.

A széles körű csehországi húsellenőrzéseket azután vezették be, miután kiderült, hogy egy lengyelországi vágóhídon illegálisan beteg állatokat vágtak le. A most ellenőrzött 700 kilogramm fertőzött marhahús egy másik lengyelországi vágóhídról került Csehországba.

Még február elején jelentették, hogy több mint tíz uniós tagországba került olyan marhahús, mely meg nem engedett oltóanyagot tartalmaz. Akkor szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer. Mivel a szóban forgó szer egy-két nap alatt lebomlik az állatban, feltételezik, hogy közvetlenül a vágás előtt adták a marháknak azért, mert nagyon leromlott állapotban voltak. Ezt filmfelvételek is bizonyítják. A mostani eset viszont nem az említett február elejei, január utolsó napjaiban vágott marhákhoz kötődik, igaz még nem derült ki, hogy a csehek milyen szert találtak a húsban. A korábbi tételekből került Magyarországra is hús, de még mielőtt kiszállították volna, felhasználták volna a hatóságok zárolták a tételeket.

Ezek is érdekelhetnek