Milliós értékek szanaszét az erdőben

Megkezdődött a szarvasbikák agancshullatása. Ez időtájt sokszor szervezett gyűjtőcsapatok indulnak, a sokszor sok tízezer forintost érő agancsok felszedésére, a baj az, hogy ez legtöbbször illegális tevékenység. A hullott agancs ugyanis csak az adott terület vadászatra jogosultjának tulajdona.

GazdanetO. Horváth György2019. 02. 15. péntek2019. 02. 15.
Milliós értékek szanaszét az erdőben

A gímszarvas bikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe. Tudni kell azonban, hogy ez a tevékenység a hatályos jogszabályok szerint csak az adott terület vadászatra jogosultjának írásbeli hozzájárulásával történhet. Enélkül a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint lopásnak minősül, emellett bizonyos esetekben több százezer forintos vadvédelmi bírság is kiszabható érte a vadgazdálkodási törvény értelmében.

Sőt, megvalósulhat a szintén Btk. szerinti, börtönnel is sújtható állatkínzás is. Az illegálisan gyűjtött agancs felvásárlása orgazdaság. Mindezen túl pedig a vadállomány zavarása miatt az akár több száz egyedből álló szarvascsapatok nappal is aktívak lehetnek. Ez fokozott balesetveszélyhez vezet, ha a meghajtott csapat közúton is átvág menekülés közben, mint arra volt több példa is az elmúlt egy hónapban.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet nyomatékosan kéri az erdőjárókat és az agancsgyűjtés iránt érdeklődőket, hogy feltétlenül vegyék figyelembe a leírtakat, illetve a vonatkozó jogszabályi hátteret a magyar szarvasállomány, a vadgazdálkodók és saját maguk érdekében!
 

Ezek is érdekelhetnek