Hagymát hagymával

Szinte az egész ország évek óta arra panaszkodik, hogy a tél végétől számítva korábban csak kínai, mostanában pedig főként spanyol fokhagymát vásárolhat. Tehetünk ellene, ha van egy kis kertrész, ahol hagymaféléket termesztünk.

Gazdanetohgy2019. 03. 15. péntek2019. 03. 15.
Hagymát hagymával

Ezzel egyszerre segíthetünk megmenteni a magyar hagymafajtákat – feltéve, ha tudatosan ilyen dug- és fokhagymát veszünk a gazdaboltokban, áruházakban. Tehát egy a dolgunk: ne túl mélyen ássunk fel egy ágyást, jobb keskeny hosszút készíteni, mert később könnyebb lesz kezelni. A lényeg, hogy laza, tápanyagban dús, vízzel közepesen ellátott területünk legyen. A dughagymákat vörös- és lilahagyma esetén félarasznyi távolságra nyomjuk le a talajba úgy 5-6 centi mélységig. Figyeljünk, hogy az a vége legyen lent, amelyből a gyökerek képződnek, ne fordítva. A sortávolságot úgy célszerű megválasztanunk, hogy később a kapánk bőven elférjen a növények között. A hagymáknak igazából két-három főbb baja lehet. Egyrészt a hagymalégy petézik bele, s a kikelő nyüvek megrágják a tőhöz közeli részen az egymásra simuló leveleket, a növény rothadásnak indul (a védekezésről lejjebb lesz szó), sőt bele is pusztulhat. Másrészt nagyjából Medárd környékén egy párásabb hét elég, hogy a peronoszpóra felüsse a fejét, ami járványszerű lehet, így néhány nap alatt elviheti az egész termést. Ekkor a beteg leveleken vékony, fehéres bevonatot látni, illetve foltokban mélyebb zöldes, szürkés elváltozást, „behorpadást”. Amikor már látjuk a tüneteket, már késő a kezelés, ezért a kora nyári esős idő eljövetele előtt érdemes megejteni a megfelelő védekezést.

Az előbbivel ellentétben meleg és száraz időszakban fejlődik ki és támad a hagymák lisztharmat-betegsége. A már említettekhez hasonló tüneteket látunk, főként az idősebb leveleken alakul ki lisztes bevonat, a levél egésze elpusztulhat a végén. Ellene kéntartalmú permetet lehet használni, de mivel a hagymafélék levele erős viaszbevonatú, mindenképpen alkalmazzunk a permetezéshez tapadást fokozó adalékot is.

A fokhagymának általában nincs sok baja a kertekben, de a nedves nyarakon felléphet a peronoszpóra, de még inkább a szürkepenész kártétele. A fejesedés időszakában igen érzékeny a megfelelő vízellátásra, ha ekkor nincs elegendő csapadék, akkor öntözéssel kell pótolni. Ez igaz minden hagymafélére.

A hagymafélék közül leginkább a póré érzékeny az alternáriás levélfoltosságra: a levelek betegednek meg, elszáradnak, a növény fejlődése megakad, leáll. A pórét magról vetem, a fóliasátorban 10-15 centis korában nevelem, aztán kerül – nyár közepe felé – a kertbe, a végleges helyére. Bár a szakirodalom az ilyen palántázást nem támogatja, de a gyökerek, a kis növények óvásával évek óta sikerrel termesztem így. A gyöngyhagymát is hasonló módon nevelem. A lényeg, hogy a magról nevelt hagyma a kezdetekkor gyenge kis növény, vékony fűszerű levélkékkel. Ezek gyomelnyomó hatása nulla, így folyamatos kapálást, gyomlálást igényelne, melynek során viszont könnyen sérülést okozhatunk a növénykének. A fóliában nevelt, palántázott hagyma szinte két-három hét alatt akkorát nő, hogy már könnyebben kezelhető.

A Szabad Föld Kertjében termesztünk még – szintén dughagymáról szaporítva – fehér- vagy más néven olasz, továbbá lila- és sonkahagymát, salottát. Ezek gondozása nagyjából azonos a vöröshagymáéval. Évek óta bevált a kertemben, hogy a hagymaféléket sárgarépasorok közé duggatom: így egyrészt minimális a hagymalégy kártétele, másrészt a sárgarépánk korai időszakában a répalégytől eredő „megkukacosodása”. Ugyanis e két növény kölcsönösen elűzi a károsító legyeket.

Évelő növényként – kisebb gyümölcsfáink tövében – gondozzuk a metélőhagymát, vagy snidlinget. Ennek szinte semmi baja nincs, gyakorta vágjuk, újra hozza a leveleit. Mikor virágzik, apró szegfűhöz hasonló rózsaszín virágfejei hetekig díszlenek. Érdemes meghagyni ezekből, majd mikor már magot hozva elszárad, a magvakat ki lehet morzsolni belőle, majd elvetni valahová. A sok magból bizton kikel néhány, s akkor egy új telepünk kezdhet teremni.

Ezek is érdekelhetnek