Zöldszüret utáni aggodalmak

Lehet-e 7-10 ezer forintért egy hektó bort venni? A válasz igen, habár inkább a múlt időt kell használni: alig néhány hete fordult elő ez az elképesztően alacsony ár, ami literenként 70-100 forintot jelent. Amennyibe a szőlő került. De még ennél is nagyobb a baj.

GazdanetO. Horváth György2019. 07. 24. szerda2019. 07. 24.
Zöldszüret utáni aggodalmak

Szerencsére az árak már megint felfelé indultak, de még két hete is alig 137 forintba került egy liter fehér, földrajzi jelzés nélküli bor. Ez a feldolgozói értékesítés ára, azaz a pincészetek ennyiért adtak túl a nagy készleteken. A rozé vagy a vörös – a régi elnevezés szerinti asztali – borok ennél többe kerültek, de az ár két hete ott sem haladta meg a 214 forintot. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott – azaz minőségi – borok literje a fehér esetében 228, a rozénál és a vörösnél 286 forint volt – ami, lássuk be, szinte nevetségesen alacsony. Sorolhatnánk az elrettentő példákat, de a lényeg: a piac annyira telített, hogy ha el is kél a készlet egy része, csak nagyon nyomott áron. A pincékben tehát ott áll egy csomó eladatlan bor, becslések szerint akár egymillió hektóval is több lehet a szokásosnál.

Ez a helyzet tőlünk messzebb is: tavaly 46 millió hektoliterrel több bort állítottak elő a világon, ami a termelés csaknem 18 százaléka. Ennek döntő többségét két európai állam, Olasz- és Spanyolország hozta össze. E két ország lassan 100 millió hektónál is többet termel úgy, hogy az utóbbi években összesen 20-30 millió hektóval növelték az együttes bortermést. Tehát túl sok a bor, miközben a fogyasztás némileg mérséklődik. Európában biztosan és Magyarországon is jelenleg a régen megszokott évenkénti 30-32-vel szemben csak 20-23 liter az egy főre jutó fogyasztás. Az agrártárca bő egy hónapja kampányt hirdetett, s olyat még magyar szőlész nem látott, ami ezután következett: az elmúlt hetekben – 300 ezertől 1,2 millió forintig terjedő kármérséklési támogatás fejében – 5600 hektáron szedték le a még zöld termést.

A szőlőtermesztők gondja igazából az eladatlan borkészleteknél kezdődik. Fotó: Kállai Márton

A zöldszüretet sokan sopánkodva, de az eszükre hallgatva hajtották végre, amellyel a termőterület 8-9 százalékáról került le éretlenül a termés. Az agrártárca arról értesítette lapunkat, hogy a legtöbb kérelem a Kunsági (2918 ha), a Mátrai (781 ha) és a Tokaji (468 ha) borvidékről érkezett. A fajták közül a Biancát (1370 ha), a furmintot (772 ha) és a kékfrankost (670 ha) érinti leginkább az intézkedés. Talán az így kapott támogatás segít túlélni a nehéz helyzetet, bár sokan úgy vélik, mindez nem csupán egy év problémája lesz. Akik nem éltek a lehetőséggel, bizakodnak, hogy a minap szárnyra kapott hír, miszerint egy kiló szőlőért az idén csak 30–45 forintot adnak a felvásárlók, nem valósul meg.

Mindenesetre a legtöbb szőlőt és bort termő Kunsági borvidéken legalább a terület felén leszedték a tömegbort adó szőlőt, míg Tokajban és a Mátrában ezer-ezer birtokon hajtottak végre zöldszüretet. Az alapprobléma viszont nem a sok szőlő – mert az tavaly alig volt több a szokásosnál –, hanem inkább a pincészetekkel akad gond: náluk volt és van is értékesítési nehézség. Most uniós pénzekből ők is támogatást kaphatnak, ha lepároltatják a felesleges boraikat.

A nagy kérdés, hogy mennyi pénzhez juthatnak hozzá a lapzártánk idejéig még meg nem jelentetett, júliusra ígért támogatáskiírás során. Egyes hírek szerint 60 forintot literenként. Nem tudni, hogy ez megmozgatja-e őket. Ugyanis nincsenek olyan kényszerhelyzetben, mint a szőlészek, akiknél ha megérik a termés, akkor le kell szedni, el kell adni. Bár az is igaz, hogy a gyengébb minőségű borok nem raktározhatók a világ végéig – meg különben is, az új bornak szintén kell a hely.

Ezek is érdekelhetnek