Gondok a mezőgazdaságban: krumpliválság közelít?

A múlt évet követően az idén is nagy kihívást jelent Nyugat-Európában a szokatlan és kitartó forróság. Tavaly emiatt kiesett a szokásos burgonyatermés harmada. Most is így járhatunk, ezért lenne fontos a változó körülmények mellett is normál termést adó fajták kikísérletezése.

GazdanetO. Horváth György2019. 08. 09. péntek2019. 08. 09.

Kép: Krumpliszedés burgonya romániai idénymunkás napszámos mezőgazdaság mezögazdaság mezogazdasag traktor földmüvelés földművelés Alsónémedi vendégmunkásokat sújtó adó 2016.09.29 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Gondok a mezőgazdaságban: krumpliválság közelít?
Krumpliszedés burgonya romániai idénymunkás napszámos mezőgazdaság mezögazdaság mezogazdasag traktor földmüvelés földművelés Alsónémedi vendégmunkásokat sújtó adó 2016.09.29 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Most 120–200 forintért lehet venni egy kiló újkrumplit. Ezt egy hónapja még megszokott árnak is mondhattuk volna, ám ma már elgondolkodtató. Előrevetíti, hogy idén is magas árakra számíthatunk, már azért is, mert idehaza csak a szükséglet alig felét termesztjük jó ideje, a többit importból fedezzük. Csakhogy tavaly a nyugati országokban is gyenge volt a termés, így az árak elszabadultak. Ma is 250300 forint körüli az ótermésű burgonya ára.

Ha megismétlődik a múlt évi rossz nyugati termés, akkor idén is meggondoljuk majd, hogy mennyit veszünk ebből az alapvető élelmiszerből. A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon. Nem véletlen, hogy az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) évek óta kísérleteket folytat olyan fajták előállítására, amelyek bírják a hőséget és a szárazságot, továbbá a betegségeknek is ellenállnak.

– A klímaváltozás és a burgonyaválság között közvetlen a kapcsolat, egyre erőteljesebb kombinált stressz éri a növényeket Európában, ezzel komoly problémát okozva a mezőgazdaságban – szögezi le dr. Drexler Dóra kutató, az ÖMKi ügyvezetője a szervezet közleményében. Ebben beszámolnak a nyugat-európai országokkal közösen végzett programról, az úgynevezett SolACE projektről.

Idén baj lehet a burgonyaterméssel.... Fotó: Németh András Péter

Olyan megoldást kell találni, amikor a burgonyát a víz- és tápanyaghiány okozta stressz ellenére is jó minőségben és elegendő mennyiségben lehet termelni. Az ÖMKi a hazai gazdákat is bevonja a kísérletbe, üzemi teszteket végeznek. Másik 13 országban hasonló céllal folynak a kutatások egyrészt a fajták ellenállóságának növelésére, másrészt az új agrotechnikai módszerek kialakítására.

Az előbbi esetre példa egy hibrid, amelyet nem gumóként ültetnek, hanem magról nevelt palántával. E módszer akár a biotermesztésre is lehetőséget ad, főként a kiskertes termőhelyeken. Az agrotechnikai fejlesztések során a magyar kutatók keresik, miként lehet olyan vetésforgót kialakítani, ami segít a talaj szerkezetét, vízmegkötő képességét javítani, szervesanyag-tartalmát fokozni. Fontos szerep juthat a talajban élő mikroorganizmusoknak, melyek előrelendíthetik a növény stressztűrő képességének javítását.

Ezek is érdekelhetnek