Bőven hoz idén a kukorica

Az ország legtöbb részén már leálltak a kombájnok, véget ért a kalászosok, a repce, az aprómagvak aratása. Csak a néhány tízezer hektáron termesztett szója vár vágásra, de a napraforgóra és a kukoricára is készülődnek a gazdák – az őszi vetéshez hasonlóképpen.

GazdanetO. Horváth György2019. 09. 07. szombat2019. 09. 07.

Kép: Harta, 2008. szeptember 07. Napraforgó betakarítás, kombájn. Fotó: Ujvári Sándor

Bőven hoz idén a kukorica
Harta, 2008. szeptember 07. Napraforgó betakarítás, kombájn. Fotó: Ujvári Sándor

Jól áll a kukorica és a napraforgó helyzete: a tavasszal sokak által – a késői vetés, a szárazság miatt – elsiratott két növény a csaknem mindig idejében érkező esők miatt behozta a lemaradást. Igaz, igen vegyes az országos kép: sok helyütt az aszály, máshol a viharok, a jég károsította a táblákat, de általánosságban elmondható, hogy a kukorica szép és a napraforgóban sincsenek nagy kiesések.

A néhány héten belül induló őszi aratási munkák során országos szinten nyolcmillió tonna körüli tengeritermésre és hektáronként három tonna feletti napraforgó-hozamra számítanak a gazdák, ami így összesen 1,5 millió tonna olajosmagot adhat ki. Az árak jók, tehát az idén átlagos termés mellett e terményeknél nyereséget lehet elérni, figyelembe véve a támogatásokat is.

Mások már a vetésre készülnek: augusztus utolsó napjaitól szeptember végéig nagyjából 300 ezer hektáron vetik a repcét. Őszibúza-, ősziárpa- és tritikálé-vetőmagból a készletek a szakmailag elfogadható, 40 százalék feletti felújítás lehetőségét kínálják. (Más kérdés, hogy ez sok gazdaságban alig éri el a 20 százalékot, ugyanis sokan rosszul felfogott spórolásból saját maguk termelt magvakat használnak vetéskor.)

Vélhetően nem dől meg idén a két évvel ezelőtti rekord, de azért megnyugtató hozamokat várnak a napraforgótermesztők. Fotó: Kállai Márton

Erről a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács számolt be a minap, hozzátéve, hogy az elmúlt évihez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően. Ez az összeg a zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem kötött, illetve nem ajánlott ár.

A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. Mindennek a termelési költségek növekedése az oka: drágább az energia, a gép, a munkabér, és nem mellesleg sok év után inflációs hatással is számolni kell. Egyes vetőmagvakból az átlagtermés is kisebb lett, mint tavaly.

Mivel az említett ár csak tájékoztató jellegű – előzetes felmérésből készített – átlag, az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kap pontos képet a szövetség. Korábban 2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, 2017-ben 94 ezer, 2018-ban pedig 99 ezer forintért kelt el a vetőmagpiacon egy tonna őszibúza-vetőmag.

Ezek is érdekelhetnek