Intéznivalók, újítások – horgászoknak

Aki az utóbbi öt-hat évben horgászott, a saját bőrén tapasztalta, hogy évről évre változtak a szabályok, s egyre bonyolultabb és sokrétűbb papírmunka terheli az e hobbit űzőket. Idén is akad egy sor újdonság, ráadásul drágult is az állami horgászjegy és a fogási napló.

GazdanetO.Horváth György2020. 01. 30. csütörtök2020. 01. 30.

Kép: Horgászat a Galambok melletti tóban kapásra várva halak apa fia szabadidö fotó: Németh András Péter

Intéznivalók, újítások – horgászoknak
Horgászat a Galambok melletti tóban kapásra várva halak apa fia szabadidö fotó: Németh András Péter

Január végéig érvényesek a tavalyi engedélyek, majd aztán mélyebbre kell a pecásoknak a zsebükbe nyúlni, mivel kétezer helyett már háromezer forintba kerül az idei állami horgászjegy, illetve 200 helyett 300 forintba a fogási napló.

Ezt a naplót a legtöbb horgász nem nagyon szereti töltögetni, leadni, összesíteni, holott ez kötelező. Aki nem adja le a fogási naplót február végéig, nem kap horgászjegyet. De az is bajba kerül, aki nem összesíti az egyes vízterületi fogási naplóit, sőt ezen felül halfajonként is összegezve kell a tavalyi egész éves zsákmányáról számot adnia.

Változás, hogy az eddig „egyéb halként” elnevezett mindenféle keszeg, kárász, törpeharcsa stb. halakról ezentúl szintén faj szerinti bontásban kell számot adniuk a horgászoknak.

Jó, ha utánanézünk a változtatásoknak! Fotó: Németh András Péter

Akik most kezdenének el pecázni, azoknak az első negyedévben még papíralapon kell vizsgázniuk, utána viszont már csak elektronikus, internetes felületen tehetik meg. Jó hír viszont, hogy a megméretés továbbra is ingyenes.

Habár egyszerre használnak papír- és elektronikus alapú azonosítókat, igazolványokat, jegyeket a horgászatot szervezők és ellenőrzők, folyamatosan bővül a különféle okoskártyák köre.

Ilyen már tavaly óta a horgászigazolványt kiváltó, öt évre érvényes Magyar Horgászkártya. Bővül a befizetések és okmányok elektronizációja, ami kiterjed majd a területi jegyre, a fogási naplóra, a tagdíjra és az egységes szövetségi hozzájárulásra (ESZH) is. Így a területi jegyek egyre nagyobb részét lehet majd megvenni online is.

Mindez üdvözlendő, csak az a kérdés: mit kezd az új rendszerrel az a horgász, akinek nincs okostelefonja?

Ezek is érdekelhetnek