Döntő lépésre szánta el magát Putyin
origo.hu
Hétéves fejlesztési tervet dolgozott ki az agrártárca az érintettekkel közösen. Ennek alapján 2021–2027 között a hazai élelmiszeripar kilenc fő területén céloztak meg irányított fejlesztéseket, s ezen belül összesen 40 támogatási formát, lehetőséget teremtenek meg uniós és hazai forrásokból.
Kép: Új Mezö Kft. Egyházasdengeleg tejtermelö vállalkozás, palackozás üzem 2011.01.12. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter
Legfőbb cél a feldolgozás hatékonyságának növelése, mert ma ez az egyik gyenge pontja a szektornak: külföldi vetélytársaink rendre olcsóbban és jobb minőségben állítanak elő termékeket. Az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése elengedhetetlen, mivel a mezőgazdaság egyre jobb minőségben képes kiszolgálni az igényeit.
Cél, hogy az alapanyagok nagy része idehaza maradjon, itt legyen belőle kész vagy félkész termék. Ezzel többletértéket lehet előállítani, s nem mellékesen hazai munkahelyeket teremteni. Az sem utolsó szempont, hogy e cégek folyamatosan megbízható és kiszámítható felvevőpiacot teremtenek a mezőgazdaságnak.
Minderről Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszélt egy szakmai rendezvényen. A szabályozást érintve megemlítette a Magyar Élelmiszerkönyv felülvizsgálatát is, ami évek óta napirenden van, s rendre pontosítják, szigorítják az egyes termékkörök elvárt minimális minőségi előírásait.
Ennek köszönhető, hogy már évek óta csak a magas, valódi húsaránnyal rendelkező termékeket lehet például virslinek vagy parizernek elnevezni, de szabályozták a kenyérfélék kötelező beltartalmi adatait is.
Most éppen a trappista sajt jön sorra: remélhetőleg végérvényesen eltűnnek a trappistának csúfolt utánzatok. A feldolgozóágazatra ráfér a támogatás, amely 360 milliárdot tett ki az utóbbi hat-hét évben, még akkor is, ha tavaly az üzemi nyereség 15 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, s az ötéves visszatekintés már 50 százalékos növekedést mutat.
Hogy a következő hét évben mennyi támogatást nyerhet el a szektor, az nagyban függ a ma még kialakulatlan uniós agrár-, vidékfejlesztési és kohéziós politikától.
Leginkább a kis- és mikrovállalkozásokat érinti a megújítás, mivel a nagy cégek, melyek a 4500 élelmiszer-ipari cégnek csak a tizedét teszik ki, a termelés 80, az export 90 százalékát tudják magukénak, s nem mellékesen az ágazati dolgozók 90 százalékát foglalkoztatják.
A hazai élelmiszer-ellátás fontos eleme az ellenőrzés: ezt segíti, hogy 8 milliárd forintból új központi laborbázist kap az élelmiszer-biztonsági hatóság.
origo.hu
metropol.hu
life.hu
vg.hu
szoljon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
origo.hu
magyarnemzet.hu
magyarnemzet.hu
origo.hu