Görény, ami hasznos?

Nem hangzik jól a görény neve a köztudatban, még kevésbé azoknak a háztáji baromfitartóknak a körében, akik már megtapasztalták a pusztítását. Mert ha teheti, brutálisan elbánik a baromfiudvar lakóival: leharapja és szétrágja a fejüket, s reggelre a gazda fej nélküli tetemek tömegével szembesülhet.

GazdanetValló László2020. 02. 04. kedd2020. 02. 04.
Görény, ami hasznos?

A zárt állattartás általánossá válásával a károsítása csökken, és a görény az eredeti élőhelyén, a mezőn kénytelen táplálék után nézni. Ez történt a molnárgörény (vagy mezei gö­­rény) esetében is a Körös-Maros Nemzeti Parkban, ahol – különösen a Csanádi puszták térségében – jelentősen megszaporodott, s a mezőgazdasági terményeket pusztító rágcsálók irtásában immár a gazdákat segíti.

Minthogy a molnárgörény első számú zsákmányállata a hörcsög (amelynek kotorékát kikaparja és úgy fogja meg a lyuk mélyén békésen sziesztázó rágcsálót), így az állományát bizonyosan jelentősen csökkenti, de elkapja az egereket, pockokat is.

Ezzel az ember természetes segítőtársává válik a rágcsálók elleni küzdelemben az ölyvekkel, baglyokkal, vércsékkel együtt. Ami egyel több ok arra, hogy a gazdálkodó felhagyjon a terményét pusztító rágcsálók mérgezésével, aminek gyakran az irtásban neki segítő ragadozó madarak az áldozatai.

Nem új dolog, hogy az ember segítőtársául választja a görényt, hiszen valószínű, hajdan a molnárok is így tettek: segítették a ragadozók szaporodását a malmok környékén, hogy azok cserébe a rágcsálókat távol tartsák a magtáraktól. Innen származhat a molnárgörény elnevezés, mely faj különbözik az Európa legtöbb országában előforduló közönséges görénytől.

Nem új dolog, hogy az ember segítőtársául választja ezt a ragadozót. Fotó: Wikipédia

A molnárgörény ma jellemzően Oroszország füves pusztáit lakja, elterjedésének nyugati határa pedig éppen hazánk területe, a Dunántúl, de legnagyobb állományát az Alföldön találjuk. Bundája némileg világosabb színű, mint a közönséges görényé, más lényegi különbség nincs.

Mindkét faj kiváló szürkületi vadász: gyors mozgású és elszánt, ha kell, megküzd a patkánnyal, sőt a mezei és üregi nyúllal is, de még a veszedelmes keresztes viperát is képes elejteni. A molnárgörény hazánkban védett, veszélyeztetett faj (eszmei értéke 50 ezer forint).

Élőhelyének zsugorodása, a gépkocsik, a növényvédő szerek a fő állománycsökkentői, de olykor áldozatul esik a hörcsögcsapdázásnak is. Nehezíti a helyzetét a közönséges görénnyel való hasonlósága is, az ugyanis vadászható az őszi-téli időszakban.

Háziasított vadász

A hob­­­­­biállatként tartott vadászgörény (vagy házi görény) a vad európai közönséges görény háziasított változata. Már az ókori rómaiak is ismerték, élő fegyverként használták az elszaporodott nyulak ellen. I. Erzsébet angol királynő kitüntetésként ajándékozott vadászgörényeket, Amerikában a magtárakat védték velük. Tenyésztett fajtáik a kisállat-kereskedésekben változattól függően 25 és 75 ezer forint közötti áron beszerezhetők.

 

Ezek is érdekelhetnek