Meddig szaladnak az árak?

Régen fordult elő olyan húsdrágulás, mint amilyet az utóbbi hónapokban megtapasztalhattunk a boltokban. A sertéshúst, illetve az abból gyártott húskészítményeket érintette elsősorban. Eddig. Most folyik a találgatás: vajon a baromfié – elsősorban a csirkehúsé – követi-e majd?

GazdanetO. Horváth György2020. 02. 09. vasárnap2020. 02. 09.

Kép: grill csirke sütő utca evés étel zsír táplálkozás hús élelmiszer 2015 02 20 Fotó: Kállai Márton

Meddig szaladnak az árak?
grill csirke sütő utca evés étel zsír táplálkozás hús élelmiszer 2015 02 20 Fotó: Kállai Márton

Sokan élnek a lehetőséggel, s az egy évvel korábbihoz képest csaknem ötödével drágább sertéshús helyett egyre inkább valamilyen baromfival igyekeznek a családi költségvetést karbantartani, azaz a viszonylag olcsóbb húsfélékből kielégíteni a família igé­nyeit.

A baromfi most jóval olcsóbb, mint a sertés, de kérdés, hogy meddig tartható ez az állapot. A két húsféle ugyanis egymást kiegészítő, helyettesítő termék, így aztán általában párhuzamosan is mozog az áruk. Most ez még nem következett be: fél éve a sertéspultokon drasztikus árakat láthatunk, viszont a csirkénél alig van változás.

Sőt, lehet, hogy néhány hónapig nem is lesz, ugyanis a madárinfluenza magyarországi megjelenése miatt akár túlkínálat is kialakulhat e termékből. Egy sor ország letiltotta a magyar exportot, így jelentősebb készletek is a nyakunkon maradhatnak, amit főleg itthon lehet értékesíteni, s ez viszont lenyomhatja az árakat.

Egy ideig. Aztán általában ezt rövidebb hiány követi, ami az áremelkedésnek kedvez. Azonban hosszabb távon – a szakértők évekről beszélnek – számolnak a sertéshiánnyal: legalább évek kellenek ahhoz, hogy Európából és Ázsiából száműzzék az afrikai sertéspestist, amivel megindulhat a sertésállomány gyarapodása és az árcsökkenés. Ez viszont hosszú ideig emelheti a baromfi árát is.

Viszont szinte biztosan nem téved, aki ha csirkehúsakciót lát, vesz belőle, lefagyasztva betárol néhány hétre vagy hónapra valót. Fotó: Kállai Márton

Hogy ne legyen ilyen kiszámítható az ügy, most egész Európa, sőt Ázsia is arra figyel, mikor lépi át a német határt Lengyelország felől a sertéspestis. Legutóbb 11 kilométerre találtak elhullott vírusos vaddisznót még lengyel területen.

Ha német földre kerül a kór, akkor a legnagyobb európai sertéshússzállítót kitilthatják a piacaikról a korábbi vevők. Ekkor a német húspiac bedugul, s vélhetően egész Európára, köztük Magyarországra próbálják szétteríteni, eladni a feleslegessé vált készleteiket.

Ez viszont árcsökkenéshez is vezethet, ami – a fenti logika szerint – a magyar baromfihúsárakat is le­nyomhatja, de legalábbis az áremelkedést gátolhatja.

Bonyolult tehát a helyzet, nehéz eligazodni. Viszont szinte biztosan nem téved, aki ha csirkehúsakciót lát, vesz belőle, lefagyasztva betárol néhány hétre vagy hónapra valót.

A csirkemell ára például 1500-1600 forint, de akad hely, ahol hozzá lehet jutni 1200-1300-ért is. A szaftosabb csirkecombot is érdemes figyelni: akad, ahol egy kilót 600 forintnál olcsóbban kínálnak.

Elszállnak az árak Aki azt hitte, hogy az elmúlt másfél évben bekövetkezett zöldség- és gyümölcsdrágulás után nem jöhet újabb, tévedett. Most januárban ugyanis megint nagyon magas árak alakultak ki. A nagybani piaci információk szerint ugyanis a legtöbb zöldség esetében nincs, vagy minimális a hazai termelésű kínálat, az importtermékek pedig hétről hétre egyre többe kerülnek. Ez aztán kihat az itthon előállított árufélékre is. Akár a répafélék, akár a hajtatott zöldségek, a primőrök árát nézzük, mindenütt drágulást látunk. Alig akad zöldség, aminek a kilónkénti ára ne 1000 forint körül mozogna. Így aztán relatíve az olcsók közé tartozik a 250-300 forintos burgonya, az 500 körüli ótermésű répa, vagy a 200-300 forintos vöröshagyma.

 

Ezek is érdekelhetnek