Rejtőzködő madár – vitatott vadászat

GazdanetValló László2020. 03. 30. hétfő2020. 03. 30.
Rejtőzködő madár – vitatott vadászat

Európában jó százéves a szalonkázás, amit nálunk a múlt század elején legalább olyan izgalommal vártak a klubokba szerveződött puskások, mintha nagyvadat készülnének elejteni (noha egy fél kilónál is könnyebb madárról van szó).

A pá­­ratlan élményt neves vadászírók is megörökítették, így a laikus olvasó is átélheti, mit jelentett a lesben álló vadász számára a szürkületből sejtelmesen előbukkanó, korrogó-pisszegő madarak serege, amelyek különös cikkcakk alakban táncolva-röpülve húztak el mintegy fél órán át a feje fölött.

Eközben versenyben dörögtek a puskák, és jó néhány szalonka összekapott szárnyakkal zuhant a földre az elejtője nagy örömére.

Ám ezzel nem ért véget a csoda, mert a vadászok fogatra, automobilra szálltak, és egészen az északi országhatárig utazva sorra keresték fel a már ismert, megbízható szalonkázó­he­lye­ket, hogy újabb és újabb zsákmányt ejtsenek az északra vonuló csapa­tokból.

A tavaszi húzáskor közel-keleti, észak-afrikai telelőhelyéről repül az erdei szalonka Észak-Ukrajna és Oroszország hegyvidéki erdeibe, ahol fészket rak és felneveli a fiókáit. Kis számban ugyan, de rendszeresen fészkel nálunk is.

A madarat szinte lehetetlen felfedezni vagy meglesni. Fotó: Shutterstock

A talajmélyedésbe kapart fészekbe a nőstény négy tojást rak, a kicsik a világra jöttük után egy hónappal már röpképesek és önállóak. Fő táplálékát az avar alatt megbúvó giliszták és apró rovarok adják.

Karmai közt menti a fiókát

Azt a kisszámú példányt, amelyek nálunk költenek, nagyobb, összefüggő erdeink rejtik. A szalonkát szinte lehetetlen felfedezni, meglesni, mert fakéregszerű tollazatával úgyszólván eggyé válik a száraz falevelekkel, fatuskókkal, ami a mindennapos tartózkodási helye.

Másfelől pedig, minthogy majdnem a tarkóján van a szeme, teljes 360 fokban lát. Csőrében különleges tapintórészecskék segítik megtalálni a férgeket, rovarokat a földben. De a legkülönösebb tulajdonsága: ha veszélyt érez a tojó, a karmai között szállítja biztonságos helyre a fiókáit.

Mivel az Európai Unió a sérülékeny fajok közé sorolta és betiltotta a szalonka tavaszi vadászatát, megnehezült a hazai puskások helyzete. Erős megkötésekkel, de ma is vadászható az Országos Vadászati Védegylet égisze alatt, így az évszázados hagyomány tovább folytatható.

Ezek is érdekelhetnek