Hasznos a gazdálkodó szaktudása

A következő hetekben, hónapokban egy egész ország számára kézzelfogható lesz, mennyit ér a háztájit fenntartó gazdák tudása, illetve munkájuk gyümölcse. Ugyanis egyre több jel mutatja, hogy valami átalakul-átalakulhat. Első tapasztalataim az önkéntes karantén harmadik hetében a következőkben foglalhatók össze.

GazdanetO. Horváth György2020. 04. 14. kedd2020. 04. 14.

Kép: Szabad Föld kert tavaszi mezőgazdasági munka termőföld borsó gyomlálás ültetés vetemény 2014 04 04 Fotó: Kállai Márton

Hasznos a gazdálkodó szaktudása
Szabad Föld kert tavaszi mezőgazdasági munka termőföld borsó gyomlálás ültetés vetemény 2014 04 04 Fotó: Kállai Márton

Egyik szomszédom jelezte, hogy minden megtermelt, a családom számára fel nem használt tyúktojásomat átveszi, mennyit tudok adni? Rá két napra a három házzal arrébb lakó ismerősöm jött hasonló kérdéssel.

Úgy tűnik, ha nem 13, hanem 30 tyúkunk lenne, akkor sem maradna a nyakunkon sok tojás. Tyúk­jaink egyébként most 70-80 százalékon tojnak, néhány már két hete vedlik és ilyenkor nem tojik, mások már éppen kezdik az új termelési ciklust, s bár most kisebbek a tojásaik, de néhány hét múlva ismét a 60 grammhoz közelít majd a tömegük.

Másik szomszédom érdeklődött, megvan-e még a háztáji keltetőgépem, mert 100 tojást kikeltetne. Kölcsönadtam, beállítottam a szinte teljesen automata berendezést. Egy hete melegednek a tojások, megyek lámpázni, hogy a terméketleneket kiselejtezzük.

Szinte nincs nap, hogy valaki ne kérjen tanácsot: mit tegyen, ha paradicsomot, paprikát, káposztát, répát akar termeszteni? Mi a baja a tujasorának? A fáján miért lett egyik napról a másikra a virág?

Harmadik szomszédom azt kérdezte, van-e és mennyiért adnék el neki három-négy talicskányi érett szerves trágyát, s az vajon nem fertőző-e? Hogyan kell paprikamagból palántát nevelni? A felesége fél elhívni a náluk a díszkertet évek óta gondozó kertészt, fél a boltban zsákos földet, trágyát, palántát venni.

Bennem is felmerült néhány kérdés: ha már az idén le kell mondani az utazgatásokról és otthon ragadt az ember, ráadásul biztosan drága marad a sertéshús, nem érdemes-e mégis bebúgatni a meghagyott tenyészállataimat?

S vajon meddig lesz nyitva a gazdaboltos? Ha megbetegszik és bezár, honnan szerezhetek takarmányt? Mi lesz, ha ide is elér a sertés­pestis?

De az is egyre jobban foglalkoztat, hogy mi lesz az idei borral, miként tudom a 200 kilométerre lévő szőlőnket, gyümölcsöst gondozni a kijárási korlátozás mellett?

A Szabad Föld kertjének napos csibéi. Fotó: Kállai Márton

A képen bő egyhetes csirkéink láthatóak, még a leszűkített élettérben, azaz egy nagy kartondobozban. Ma már kétszer ekkorák, nem kell a megfázásuktól annyira tartani, az egész ólat belakhatják.

A fagyos éjszakákat jól vészelték át, hála a félautomata fűtésnek, szellőztetésnek. Még három hét, és az első legnagyobb szárnyasainkból elkészítjük a legfinomabb rántott csirkét, ami csak az asztalra kerülhet.

Ezek is érdekelhetnek