Hullámvasút a tőzsdéken

A járvány rángatja a terményárakat a világpiacon, ami természetesen kihat a belföldi értékesítésre és a további kilátásokra is. Nagy kérdés, hogy aratáskor, illetve az utána következő időszakban mennyire lesz jellemző a mostani bezárkózás, a szállítmányozás visszaesése.

GazdanetO. Horváth György2020. 04. 19. vasárnap2020. 04. 19.

Kép: Repce virágzás május 2017.05.15 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hullámvasút a tőzsdéken
Repce virágzás május 2017.05.15 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kezdhetnek kicsit örülni a gabonatermesztők: az év elejei árcsökkenés hetekkel ezelőtt megállt, mikor már nem csak Kínát érintette a koronavírus, hanem világjárvánnyá nőtte ki magát. Beindult a háborús pszichózis: az alapvető élelmezési cikkek általánosságban drágulni kezdtek. Így a világ nagy árutőzsdéin is megkezdődött a markáns áremelkedés.

Néhány hét alatt a búza, a kukorica, az árpa, a rizs árjegyzései visszatértek arra a szintre, amelyek még a múlt év második felét jellemezték. Ez nagyjából ad­­dig tartott, míg a korábbi 10-15 százalékos áresést nem kompenzálta a piac, sőt akadt időszak, amikor csaknem másfél éves csúcsát is elérte például a búza jegyzése. (Tegyük hozzá, van elég gabona a világban és rengeteg vár még eladásra ebben a szezonban.)

Az utóbbi egy-két hétben a tonnánkénti 200 euró körüli árszint jellemzi az európai piacot. (Megjegyezzük, hogy az áremelkedést segítette az eurónak a dollárral szembeni gyengülése.)

A repcetermesztőknek sem lesz egyszerű. Fotó: Németh András Péter

Az itthoni árakat most nem lehet túl komolyan venni, már csak azért sem, mert senki nem tudja megmondani, hogy a korábbi 330 forintos euróár visszatér-e, vagy éppen 340, 350, netán a manapság megélt 370 forintos szint lesz-e jellemző ara­táskor vagy később is.

Ez önmagában legalább 10 százalékos gabo­naár-drágulást okozhatna a belpiacon, ami magával rántaná a liszt-, a kenyér-, valamint a takarmányárakat is. A repcetermesztőknek jelenleg nincs jókedvük.

Alapvetően a közlekedés visszaesése miatt a kőolajár a mélypontra került, ami magával rántotta a leginkább a biodízel gyártására használt repce árát is: egyre olcsóbb a piacon, mondhatni túltermelés várható belőle.

Ezért az árak jelentősen csökkentek, előfordult 15 százalékos mérséklődés is. Az Európai Bizottság már reagált a helyzetre, javaslata szerint a repce biodízelként való mező- és erdőgazdasági hasznosítását minden adóügyi eszközzel támogatni kell.

Azon túl, hogy a biodízel előtérbe kerülése hozzájárulna az unió klímacéljainak eléréséhez, gyártásakor fehérjében gazdag, GMO-mentes repcedara keletkezik, ami értékes kincs a takarmányo­zásban.

Ezek is érdekelhetnek