Kedvezőbbek lettek a mezőgazdasági egyszerűsített munkavállalás szabályai annak érdekében, hogy a munkaerőigény könnyebben kielégíthetővé váljék. Egy tanulmány szerint azonban nem mindenki alkalmas napszámosnak.
Kép: Krumpli burgonya ültetés kapálás Start munka program startmunkaprogram Kétújfalu közmunka, napszámos földek 2012.04.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter
A továbbiakban a jelentkezők évente az eddigi 120 helyett 180 napot dolgozhatnak napszámosként, azaz egyszerűsített foglalkoztatottként a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati és vadászati ágazatban. Az alkalmi és idénymunka együttes alkalmazásakor is érvényesek az említett számok. Nagy könnyebbség lehet az is, hogy az alkalmi munka havi időtartama a korábbi legfeljebb 15 napról 20-ra emelkedett.
A hazai mezőgazdaságnak a járvány idején is biztosítania kell az ország számára az élelmiszert, amihez egyes ágazatokban nélkülözhetetlen az alkalmi munkáskéz.
Hasonló intézkedéseket hoznak Nyugat-Európában is, ott egyetemistákkal, ideiglenesen munka nélkül maradt vendéglátósokkal, szállodaipari, sőt irodai alkalmazottakkal próbálják helyettesíteni azt a több millió – főként Kelet-Európából származó – dolgozót, akik a járvány miatt szinte egytől egyig visszatértek az anyaországukba.
Egy felmérés szerint – amit a Trenkwalder humánerőforrás-cég készített és a napi.hu idézett – azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Az elbocsátott vagy ideiglenesen munka nélkül maradottak egy részének nem megoldás a mezőgazdasági idénymunka.
Az idénymunkásokat nagyobb számban felszívni képes vállalkozások közül a Trenkwalder mintegy 650 céget mért fel az elmúlt napokban. A kutatás adatai szerint e körben is csupán 5 százaléknyian jelezték vissza, hogy nyitottak a munkaerő-felvételre a mostani idényben.
A mezőgazdasági elhelyezkedés lehetőségeit erősen korlátozza, hogy Magyarországon e szektorban magas az őstermelők és a mikrovállalkozások száma, ahol csak egy-két főnek akad munka, a legtöbb munkahelyet a nagyobb vállalkozások valósítják meg.
Az állattartással és -feldolgozással foglalkozó vállalkozások stagnálnak, sőt bizonyos esetekben leépítenek, mivel a válság a húsfogyasztás alakulását is negatívan érinti.
Egyedül a baromfival foglalkozó cégek jelenthetnek lehetőséget komolyabb munkaerő-felszívásra. A növénytermesztési ágazatokban főként a szabadföldi zöldségtermesztés és a gabonatermesztés területén lehet igény pótlólagos munkaerőre. A kései fagyok miatt számos gyümölcsösben a szokásosnál kevesebb munkáskézre lesz szükség.
Még nagyobb gond, hogy a paraszti munka sokak számára annyira megerőltető, hogy egy-két nap után fizikai és mentális okok miatt nem tudják folytatni.
Az időjárásnak kitéve a viszonylag nagy fizikai megterhelést jelentő tevékenységet, a monotonitást számosan egyszerűen képtelenek elviselni.
Többeket nem is lehet alkalmazni, mert ez a foglalatoskodás feltételez némi szakmai alapismeretet, ami sok friss munkanélkülinek egyszerűen nincs meg. Akik viszont korábban már végeztek ilyen munkát és utána vágtak bele valamilyen városi tevékenységbe, mezőgazdasági idénymunkásként könnyen felvehetik a ritmust.