Fejedelmi sípok

Egészséges, mégsem igazán nagy becsben tartott zöldségünk a spárga. Pedig könnyű elkészíteni is...

GazdanetValló László2020. 05. 11. hétfő2020. 05. 11.

Kép: Jakabszállás, 2009. április 28. Idénymunkások spárgát szednek a Nedel- Market Kft. Jakabszállási ültetvényén. A spárgabetakarítás általában húsvéttól pünkösdig terjedő időszakra esik, de az idei évben a hirtelen jött felmelegedés miatt korábban kezdődött és most is javában tart a spárga szedése. A cég 18 hektár területen termeszti a zöldségnövényt, melyet 98 % német, osztrák és svájci piacokon értékesit. Fotó: Ujvári Sándor

Fejedelmi sípok
Jakabszállás, 2009. április 28. Idénymunkások spárgát szednek a Nedel- Market Kft. Jakabszállási ültetvényén. A spárgabetakarítás általában húsvéttól pünkösdig terjedő időszakra esik, de az idei évben a hirtelen jött felmelegedés miatt korábban kezdődött és most is javában tart a spárga szedése. A cég 18 hektár területen termeszti a zöldségnövényt, melyet 98 % német, osztrák és svájci piacokon értékesit. Fotó: Ujvári Sándor

Ókortól ismert zöldségünk a spárga, Európában a XV. századtól vették kultúrába, kezdetben a királyok, fejedelmek, főurak kertjeiben. Manapság Németországban különösen népszerű, ahol nagyban termelik.

Jelentős a hazai spárgaállomány is, a termesztést az erre szakosodott vállalkozások végzik. Megvastagodott zsenge hajtásait, a sípokat fogyasztjuk, amelyek zöldek vagy fehérek. A fehér (halványított) spárga töveit folyamatosan földdel takarják, amíg a sípok nőnek, a zöld spárga sípjait nem.

A szüret főidénye a tavasz vége, nyárelő, ekkor 2-3 naponként szedik.

Sajtos-sonkás spárga

Hozzávalók: egy kiló zöld spárga, húsz deka füstölt sonka, ugyanennyi reszelt sajt, két deci tejföl, egy evőkanál margarin, két tojássárgája, só. Elkészítése: A sípokat sós vízben megfőzzük, a son­kát apró kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük. Tűzálló tálat kikenünk margarinnal, az al­jára egy sor spárgát terítünk, ezt megszórjuk sonkával, illetve reszelt sajttal. A további hasonló rétegeket addig rakjuk, míg a hozzávalók elfogynak, de ügyeljünk, hogy a végén spárga fedje a rétegeket. A tejfölt és a tojások sárgáját kikeverjük, ráöntjük a zöldségre, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

A sípok beltartalma igen kiváló: rostban, sokféle vitaminban, értékes aminosavakban, folsavban, továbbá káliumban, kalciumban, foszforban és vasban gazdagok.

A spárga fogyasztása jótékonyan hat az emésztésre, de vízhajtóként is jelentős, csekély kalóriatartalma pedig a fogyókúrás étrend részévé teszi. A sípokat tanácsos magas falú edénybe állítva főzni, és annyi vízben, hogy a csúcsukat ne lepje el, így a zsenge hajtáscsúcs csak kissé párolódik.

A főzővízbe ajánlott kevés cukrot, sót és néhány csepp citromlevet tenni, mert így az enyhe mellékíz teljesen eltűnik. A főzéshez ne használjunk alumíniumedényt, mert elszürkíti a spárgát.

A sípok negyedóra alatt általában elkészülnek, fontos, hogy ne főzzük őket túl (és magas hőfokon), mert elvesztik finom aromájukat és értékes beltartalmuk is kárt szenved. A vásárolt spárgát mielőbb használjuk fel; ha tárolni akarjuk, nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig eltarthatjuk a hűtőben.

Ezek is érdekelhetnek