Így válasszunk fűnyírót!

Hirdetés – A megfelelő fűnyíró megtalálása néha nem is egyszerű feladat, hiszen a különböző típusok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a fűnyírókkal kapcsolatban, hogy biztosan jól válasszunk.

Gazdanet2020. 07. 19. vasárnap2020. 07. 19.
Így válasszunk fűnyírót!

A kínálat legnagyobb részét ma is az elektromos, az akkumulátoros és a benzinmotoros fűnyírók képezik. Mindhárom típus több előnyös és hátrányos tulajdonsággal is rendelkezik, így a saját igényeinket figyelembe véve választhatunk közülük.

A legkeresettebb típus a mai napig az áramvezető kábellel rendelkező elektromos fűnyíró. Jellemzően ezek a legolcsóbb készülékek, mindig rendelkezésre állnak, az üzemeltetésük és a karbantartásuk kifejezetten egyszerű. Alacsony zajszinten működnek, így nem verjük fel az egész utcát, ha le kell nyírnunk a füvet. A számos előnyös tulajdonság mellett persze meg kell említeni a hátrányukat is: az áramvezető kábelt minden esetben magunk mögött kell vonszolnunk és kerülgetnünk kell.

Forrás: Albrecht Fietz/Pixabay

Ezt a problémát küszöbölték ki az akkumulátoros fűnyírók, mégsem terjedtek el széleskörűen. Ennek az lehet az oka, hogy lényegesen többet kell fizetnünk értük, mint egy sima elektromos gépért, ráadásul az akkumulátor üzemideje véges; egy átlagos kapacitással rendelkező akku hozzávetőlegesen 60-80 perc fűnyírást tesz lehetővé, ami átlagos méretű kertek esetén elég szokott lenni, azonban a leadott teljesítmény sok esetben elmarad a kívánttól. Ha gazos területet szeretnénk gondozni, ne akkumulátoros gépet válasszunk!

Ha igazi erőgépre van szükség, akkor a benzinmotoros fűnyírók jelentik a megoldást. Esetükben az erős szárral rendelkező gazok sem jelentenek problémát. Persze a hátrányos tulajdonságairól is szót kell ejteni. A súlyuk jelentősen mértékben nagyobb, mint az elektromos és akkumulátoros gépeké, ezért a mozgatásuk nehezebb, különösen dimbes-dombos területeken. Sajnos az ilyen gépek nem nevezhetők halknak…

Mindenképpen szót érdemelnek az úgynevezett robotfűnyírók is, amelyek tulajdonképpen a robotporszívók „fűnyírósított” változatai. A jobb gyártmányok teljesen önműködőek, viszont magas árat kell fizetnünk a kényelemért. Az ilyen gépek rendszeresen gondozott területek ápolására lehetnek alkalmasak.

Végezetül szót kell ejteni a mechanikus fűnyírókról is, amelyek használata a lehető legegyszerűbb, hiszen csak tolnunk kell őket; nincs áramvezető kábel, nincs működési költség, karbantartásra sincs szükség, hacsak nem csorbul ki a kések éle. Az ilyen szerkezetek azok számára jelenthetnek jó választást, akik szívesen vállalják a fizikai munka terhét, és nem riadnak vissza némi fáradozástól.

Érdemes előnyben részesíteni a fűgyűjtő kosárral rendelkezőket fűnyírókat. Az ilyen fűnyírók csökkentik a pollenelszórást, ráadásul takarítani sem kell utánuk, csupán üríteni a kosarat.

Találkozhatunk olyan fűnyírókkal is, amelyek a levágott füvet mulcsozás után visszajuttatják a talajra. Ezek a gépek egészen apró darabokra vágják a füvet, amit szétszórva tápanyagként juttatnak vissza a földbe. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a visszajuttatott tápanyagoknak köszönhetően a gyep gyorsabban nőhet, így gyakoribb fűnyírásra lehet szükség.

Ezek is érdekelhetnek