Drága gyümölcs, csökkenő terméshozam

Szinte biztosra vehetik a háziasszonyok, hogy az alma az idei szüret után sem lesz olcsóbb, mint a mostani szezonban volt. Egyrészt az itthoni termés jó, ha a fele lesz egy jobb évinek, másrészt Európából sem lehet majd olcsón behozni, mert a legnagyobb termelő országokban is rosszak a kilátások.

GazdanetO. Horváth György2020. 08. 11. kedd2020. 08. 11.

Kép: alma fa kert láda egészség táplálkozás vitamin gyümölcs bio 2013 11 14 Fotó: Kállai Márton

Drága gyümölcs, csökkenő terméshozam
alma fa kert láda egészség táplálkozás vitamin gyümölcs bio 2013 11 14 Fotó: Kállai Márton

Itthon az idén 40-50 százalékkal kevesebb alma terem az átlagoshoz képest, körtéből is hasonló lesz a hozam. Ebben az esztendőben (szemben a korábbi 600 ezerrel) 300-350 ezer tonnás almatermésre számítanak a szakemberek; a körteültetvények normális évben 32 ezer tonnát teremnek, de az idén jó, ha 12-16 ezret adnak – vagyis az időjárás megfelezte a termést.

Ráadásul egyes fajtákból – a legismertebbekből: Jonagold, Jonathan, Idared – alig lesz a kínálatban, míg a Gala és a Golden jobban kötött. A körténél a Vilmos körte várható mennyisége a helyzethez képest elfogadható (bár nem jó), míg a többi fajta általában nagyon gyengén teljesít.

Akadtak már ilyen évek korábban is, de importból általában elég jó áron és mennyiségben lehetett pótolni a hazai piacról hiányzó mennyiséget. Nos, az idén vélhetően nem így lesz, mert a nagy almatermesztő európai országokban is gyengék a hozamkilátások. A kontinens legnagyobb termesztőjévé fejlődő Lengyelországban akár egymillió tonnás is lehet a kiesés. Ráadásul a kereslet nő, a készletek fogynak, és a szüret után sem lesznek a csúcson.

Nem véletlen, hogy a lengyel alma kilójáért ma 420 forintnak megfelelő összeget, azaz kétszer annyit adnak, mint korábban, így itthon is legalább ennyibe kerül egy kiló e kedvelt gyümölcsből.

Persze a kilátásokat nehéz jól megbecsülni: a koronavírus-járvány felélénkülése akár a nagy szállítmányok elé is gátat emelhet, miként ezt tavasszal megtapasztalhattuk. Ekkor viszont a belső piaci körülmények alakíthatják a kereskedelmet: tehát csökkent hazai kínálatra és magas árakra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetnek