Hamarosan szükség lesz az ePincekönyvre

Várhatóan még ezen az őszön, éppen a szüret idején fogadhatja el a parlament az új bortörvényt. Változások lesznek, de ezek többsége megkönnyíti a borászok, szőlészek munkáját, és remélhetőleg segít a borhamisítás elleni küzdelemben is.

GazdanetO. Horváth György2020. 08. 23. vasárnap2020. 08. 23.

Kép: Szüret borospince tokajhegyalja Tarcal, hordók, palack 2007.09.29. fotó: Németh András Péter

Hamarosan szükség lesz az ePincekönyvre
Szüret borospince tokajhegyalja Tarcal, hordók, palack 2007.09.29. fotó: Németh András Péter

Adminisztráció, költség – két fontos tényező, ami most még nehezíti a borászatok munkáját, de a jövőben ezek a terhek csökkenhetnek az új bortörvény hatályba lépését követően. A törvénytervezet kész, a parlamentre vár, hogy még ezen az őszön megszavazza.

Az utóbbi két évben túltermeléssel küzdő hazai és uniós piac bajait csak tetézte a koronavírus-járvány: beszűkültek az értékesítési csatornák, a pincékben – az utóbbi három év nagy termése miatt – egyébként is felhalmozódott eladatlan készleteket csak növelte, hogy bezártak a szállodák, éttermek, kocsmák, leállt a turizmus.

Az új hazai törvény egyik újdonsága, hogy a kötelező nyilvántartásokat a jövőben elektronikus felületen, az úgynevezett ePincekönyv rendszerében kell majd elvégezni.

Ezt az adattömeget aztán minden érintett hatóság könnyen kezelheti, egyszerűen hozzáférhet, így nem kell külön-külön mindegyiknek jelentéseket adni.Ezzel csökken az adminisztrációs teher is.

Cél, hogy egy adatról csak egy alkalommal kelljen adatszolgáltatást teljesíteni.

Hamis borok Keletről

Az ellenőrzésekre szükség van, segíthet az ágazat kifehérítésében. Ami rá is fér a borpiacra, mivel még mindig sok a hamis vagy éppen megkérdőjelezhető származású ital, melyek kereskedelme nehezíti a legális szereplők életét. Egy friss felmérés megdöbbentő adattal szolgált: az Európai Unió területére érkező importtételekben minden ötödik palack bor hamis. Ez évente a 27 tagországban 800 milliárd forintnak megfelelő összegű kárt okoz a borászatoknak, ami az egész ágazat éves bevételének 5 százalékát teszi ki! Erről legutóbb Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke beszélt. A szakember szerint főleg Ázsiából, illetve az arab területekről érkeznek az unióba a hamis termékek különböző közvetítő országokon – például Albánián, Marokkón, Hongkongon, Szingapúron, Ukrajnán – keresztül.

 

Ezek is érdekelhetnek