Keletről jött spenótféle

Befogadhatja a magyar konyha azt a Távol-Keleten rendre használt zöldséget, melynek termesztése pofonegyszerű. A magyarul mustárspenótnak nevezett levélzöldség (Brassica rapa var. perviridis) tavasztól őszig vethető itthon, egy-másfél hónappal később pedig szedhető is. Utána már túl öreg, erős mustáros íze lesz, amit kevesen kedvelnek.

GazdanetO. Horváth György2020. 08. 25. kedd2020. 08. 25.
Keletről jött spenótféle

A japánul komatsunának nevezett növény vetőmagja még nem elterjedt, de az interneten már lehet rendelni, egy adag 400-500 forintba kerül. Egyébként mostanában Európában kezd divatossá válni, Amerikában már ismertebb.

Arra kell vigyázni, hogy a tavaszi időszak után vetett növények könnyen felmagoznak, ezért sem érdemes sokáig az ágyásban hagyni, hacsak nem éppen a magtermesztés, magfogás a cél. A nyár végétől vetett magokból kelt palánták már kevésbé hajlamosak erre (csakúgy, mint a szintén keletről érkezett, hazánkban már „letelepedett” kínai kel vagy éppen a nap­jainkban terjedő pakcsoj).

A növény a talajban nem válogatós, ha van elegendő tápanyaga, a szárazságot is tűri, sok betegsége nincs, egyedül a csigák ellen kell védeni. Ehhez ne használjunk mérget, mert a csigák a testükkel felviszik a növényre a szert. A legjobb csalit alkalmazni, vagy bevált módszer, ha fahamut szórunk a növények köré.

A japán mustárspenót a vetéstől számítva egy hónapra már vágásra érett, így egy évben többször is termeszthető. Az enyhe telet átvészeli, az erős fagyokat nem bírja, bár a pár napos mínuszokat rövid ideig elviseli, de akkor a növekedése lelassul. A nyári szárazságot jól kezeli, rövid ideig az árnyékot is tűri, míg a nagy melegben megkeseredik, magszárat fejleszt, így ehetetlenné válik.

A 45. napon, sötétzölden már érett. Keserű, erős íze jelzi, ha inkább csak magzásra alkalmas. A magja pergésre hajlamos, figyeljünk rá, mert így gyomosít is.

Vetni, ültetni decemberig folyamatosan lehet. Magjait pár milliméter mélyen vessük jó kerti földbe. Nevelésével próbálkozhatunk a lakásban is, hiszen hűvös, de napos ablakban szépen fejlődik. Néhány kertben tartott növényt hagyjunk magszárba szökni. Ez adja a következő évi magtermést.

Sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Egy hónapos korában a legfinomabb, amikor a levele világoszöld. A keleti ételekhez a fiatalabb leveleket nyersen aprítva lehet adni, az idősebbeket már párolják, forrázzák, a hosszúkás levél vastagabb erezetét kivágják, levesbe teszik. Az enyhén csípős, mustáros ízű növény kiváló salátának vagy wokban hirtelen megsütve köretnek, burgonyával, de akár nyersen önmagában is fogyasztható.

Elkészítésénél használhatunk pirított szezámolajat, magot, fokhagymát, különböző szójaszószokat, citromot, gyümölcsecetet, ehető kínai margarétalevelet, melyekkel különleges ízvilág érhető el.

Ezek is érdekelhetnek