Tanácsok szemzéshez

Múlt heti számunkban a nyári alvószemzés alanyairól szóltunk, ezúttal magát a műveletet ismertetjük.

GazdanetValló László2020. 08. 03. hétfő2020. 08. 03.

Kép: Szemzés, növény szaporítás átoltás, szemző hajtás T-szemzés. 2009.07.20. Fotó: Bohanek Miklós

Tanácsok szemzéshez
Szemzés, növény szaporítás átoltás, szemző hajtás T-szemzés. 2009.07.20. Fotó: Bohanek Miklós

A sikeres szemzés feltétele az alany mellett a szemzőhajtás, illetve a szem (a hajtáson lévő nyári rügy) milyensége. Szemzőhajtást csak erős, egészséges fáról vegyünk.

A hajtáson a levelek hónaljában található szemek nem egyformán fejlettek, a hajtás közepén állókból válasszunk. Fontos, hogy ez a szem hajtásrügy legyen, azaz megnyúlt, orsó alakú, és semmi esetre sem virágrügy, ami gömbölyded formájú. (Ha a szemzőhajtást hosszabb úton kell szállítanunk, csavarjuk nedves papírba és tegyük hűtőtáskába.)

Az egy- és kétéves alanyokat legjobb a gyökérnyakba szemezni, mert ott könnyen bevágható és szétfeszíthető a héj. (Szárazságban érdemes előtte jól beöntözni az alanyt, de most ez aligha szükséges.) Először metsszük le a szemet. Fogjuk a kezünkbe a szemzőhajtást úgy, hogy a rügyei lefelé álljanak, majd a kiválasztott szemhez tartozó levél lemezét távolítsuk el, másfél centis levélcsonkot hagyva.

Ezt követően vágjuk le a szemet. A bevágást a levélnyél fölött egy-másfél centire kezdjük, majd olyan mélységben folytassuk, hogy a szem alatt a háncs teljes egészében megmaradjon, a farészből pedig legfeljebb csak egy vékonyka darab társuljon hozzá. (Fontos, hogy éles késsel – szemzőkéssel – vágjunk, és figyelmes, de határozott mozdulattal.)

Az alanyt a szemzés kijelölt helyén vágjuk be T alakban. Először a vízszintes bemetszést ejtsük meg, majd ennek közepéből kiindulva a függőlegest, és olyan hosszan, hogy a levágott szem (a talppal vagy pajzzsal együtt) beleférjen a vágatba. Ezt követően a héjat óvatosan feszítsük szét, és a szétnyitott héj alá toljuk be a szempajzsot. (Ügyeljünk, hogy a rügy felfelé álljon.)

A szempajzsot addig nyomjuk lefelé a bemetszésben, amíg el nem tűnik a kéreg alatt. Ha a szempajzs felső része még kiáll, akkor annak azt a részét, ami a vízszintes bevágás fölé nyúlik, vágjuk le.

Végül kötözzük be a szemzést (rafiával, műanyag szalaggal) úgy, hogy az feszes legyen, de a szem kimaradjon belőle.

Ezek is érdekelhetnek