Alig van alma idén

Az idén szinte minden gyümölcsből – kivéve az elenyésző mennyiségben előállított csemegeszőlőt – nagyon kevés termett.

GazdanetO. Horváth György2020. 09. 30. szerda2020. 09. 30.

Kép: OMÉK 2011 Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer Kiállítás Budapesten. Idared alma. 2011.10.01. Fotó: Bohanek Miklós

Alig van alma idén
OMÉK 2011 Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer Kiállítás Budapesten. Idared alma. 2011.10.01. Fotó: Bohanek Miklós

Nyár közepére szinte minden európai almatároló kiürült. Ha erről nem is volt tudomása a hazai háziasszonyoknak, azt viszont láthatták-tapasztalhatják, hogy a piacon, a boltok gyümölcsöspultjain eddig még soha nem ismert drágaság uralkodik. Ma egy kiló almát jellemzően 500–800 forintért kínálnak, és a már tartó almaszüret után is csak ideiglenes lehet az ármérséklődés.

Mint már többször is megírtuk, a tavaszi hidegek miatt 50–70 százalékos lesz a termés a legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcsünkből. Hasonló vagy még rosszabb a helyzet a körténél.

A szokásostól eltérően mostanában nem hallani az almatermesztők panaszát, ugyanis az előző éviekhez képest kétszer-háromszor drágábban veszik át tőlük a tömegével termett léalmát.

A feldolgozóüzemek manapság 34–40 forintot is megadnak az ipari feldolgozásra alkalmas almáért. Az étkezési alma felvásárlási ára ennél magasabb, akár a 170–220 forintot is eléri. Aztán a nagybani piacokon ez már 350–420 forintra növekedik, utána a kiskereskedők szintén rápakolják a 20–30 százaléknyi árrésüket.

Csakhogy kevés lesz almából: a szokásos hazai 600-700 ezer tonnával szemben jó, ha 400 ezer tonna terem. Ennek is csak a harmada-negyede a hosszan eltárolható, hűtőházi körülményeket is jól tűrő étkezési alma. A szokásos olcsó – főleg lengyel – import is kisebb lehet, náluk egymillió tonnával csökken a termés.

Az idén szinte minden gyümölcsből – kivéve az elenyésző mennyiségben előállított csemegeszőlőt – nagyon kevés termett. Nem véletlenül látni megdöbbentő számokat az árelemzésekben. A gyümölcsárak már év közben is elszálltak. Augusztusban átlagosan több mint 40 százalékkal kellett többet fizetni értük, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetnek