Egyelőre gyógyíthatatlan a nyulakat tizedelő kór

Néhány éve a Szabad Föld Kertjében egy új vírus végzett a nyúlállománnyal. A nyulak vérzéses betegsé­géért felelős kórokozó e változatának eredete francia földön keresendő.

GazdanetO. Horváth György2021. 01. 20. szerda2021. 01. 20.
Egyelőre gyógyíthatatlan a nyulakat tizedelő kór

RHDV és RHDV–2 néven emlegeti a szakirodalom a két vírust, amelyek néhány nap alatt végeznek a nyulakkal, legyen szó mezei, üregi, vagy az utóbbiból kinemesített házinyúlfajtákról. Az első változat még Kínában alakult ki, 1984-ben azonosították, s nem egészen négy év alatt megérkezett Európába, ahol a vad- a házinyúlállományban is nagy vérengzést végzett.

Ez szó szerint értendő, mert a kór talán legtipikusabb tünete, hogy az állat különböző szerveiben vérzést okoz. Ennek egyik jele, amikor a nyúl orrából szivárog a vér. A vírus igen fertőző, az állomány akár 90-100 százalékos elhullását is okozhatja. Terjed mindennel: állattal, takarmánnyal, valamint a tartáshoz szükséges eszközökre, de még a cipőtalpra, a járművek kerekére tapadva is behurcolható. Ráadásul hónapokig életképes marad a szabad környezetben is.

Aztán 2010-ben megjelent a vírus kettes számú változata, Franciaországban alakult ki. Erre a tipikus nyúlvérzéses betegség ellen kidolgozott vakcina nem hat. Mivel a tünetek nagyon hasonlítottak az első változatra, a gazdák sokáig értetlenül álltak amiatt, hogy a levakcinázott állatok is pusztulnak.

A kettes változat már kisebb arányban okoz elhullást, ám a megbetegített, de túlélő, s így már ellenálló állat nem fejlődik normálisan. Gyógyítani a vírusos megbetegedést nemigen lehet, a rövid, 1–5 napos lappangási idő után akár napok alatt képes elpusztítani az állomány jó részét.

Majd tavaly év végén jött a hír, hogy a vérzéses nyúlbetegség nagyon furcsán viselkedik Észak-Amerikában. Korábban a calici­vírusokhoz tartozó fertőzőanyag az ott honos fajokat – például az üregi, a hócipős és a mezei nyulakat – megkímélte, most viszont éppen közöttük pusztít a leginkább. A hírek szerint a 40–100 százalékos halálozási arányt produkáló kórokozó gyorsan és szinte tünet nélkül végez az állatokkal, amelyek legtöbbször belső vérzéstől és májleállástól pusztulnak el.

A betegség egyelőre gyógyíthatatlan. A kórokozó az amerikai mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint emberre nem veszélyes. Természetvédők attól tartanak, hogy a ragadozók, melyek eddig főként nyulakkal táplálkoztak, kénytelenek lesznek más prédát, akár háziállatokat is megtámadni. Emiatt viszont a farmerek védekezésül még mérget is bevethetnek, ami aztán a táplálékláncba kerülve sok-sok ragadozó, dögevő megbetegedését, halálát okozhatja.

Ezek is érdekelhetnek