Mely napokon égethetünk?

Akár százezer forintos bírságot is fizethet, aki az idén is elégeti ingatlanján az avart, a felhalmozott növényi maradékokat. Most azonban még kivételes időt élünk: amíg a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások érvényesek, a helyi égetési szabályok maradnak életben. Vagyis sok helyen mégis lehet égetni.

GazdanetO. Horváth György2021. 02. 01. hétfő2021. 02. 01.

Kép: kiskunság néni lomb avar égetés levelek ősz 2006 11 08 Fotó: Kállai Márton

Mely napokon égethetünk?
kiskunság néni lomb avar égetés levelek ősz 2006 11 08 Fotó: Kállai Márton

Alaposan megkeveredtek a dolgok az utóbbi hónapokban: most akkor lehet égetni vagy sem? A kistelepüléseken élők ötöde nem is hallott arról, hogy 2021-től tilos lesz az avarégetés, sőt nagy részük még arról sem tudott, hogy mi volt eddig a szabály, sőt azt sem, hogy ezt a tiltást a járvány miatt elrendelt korlátozások fennmaradásáig elodázta a kormányzat. Vagyis manapság még a régi rend szerint lehet égetni az avart, kerti növényi hulladékot. Úgy néz ki, teljes a káosz a fejekben az avarégetést illetően.

Eddig fő szabályként tilos volt az égetés, de az önkormányzatok helyi szinten kijelölhettek olyan időszakot, amikor mégis lehetővé tették a kerti növényi maradványok elégetését.

Tavaly aztán kormányzati döntés született, amely megerősítette az égetés tilalmát, és nem engedélyezte, hogy az önkormányzatok ez alól felmentést adjanak a lakosságnak. Vagyis elméletileg ez év első napjától tilos e tevékenység.

Csakhogy tavaly év végén a kormányzat úgy döntött, hogy amíg a vírusos járvány miatt különleges intézkedések vannak életben, addig felmentést ad az égetést tiltó rendelkezés alól. Vagyis manapság a régi önkormányzati rendelkezés van életben: ahol korábban kijelöltek napokat, amikor lehetett égetni, akkor most is szabad, ha viszont nincs ilyen helyi rendelkezés, akkor tilos az égetés. Aki a helyi vagy országos szabályok ellen vét, ez évtől akár 100 ezer forintos büntetéssel is sújtható!

Hogy mi lesz ezután? A lakosság fele nem tud más megoldást az égetésnél. Bő ötöde a zöldhulladék szervezett elszállítóira bízza a gondot. Ugyanekkora arányt képvisel a komposztálást választók aránya, s csak egytizedük élne azzal, hogy felaprítja, mulcsként használja a kerti zöld hulladékot.

Mi volt eddig a szokás?

A falvak lakóinak kétharmada évente egyszer-kétszer égette el a felgyülemlett növényi hulladékot. Negyedük évente ennél többször szabadult meg így a lombtól, gallytól. Az avarégetés volt a kisebb hányad: a tűzgyújtással csak a lakosság ötöde szabadult meg a feleslegtől. Viszont a gallyat, ágat, szőlővesszőt már minden második ember így tüntette el.

 

Ezek is érdekelhetnek