Szerencsés szomszédság – a kertben

Sorozatunk befejező részében azokat a növényeket, növénytársításokat vesszük sorra, melyek szeretik egymás szomszédságát, vagy éppen az egymás utáni termesztésüket.

GazdanetO. Horváth György2021. 02. 13. szombat2021. 02. 13.

Kép: Szabad Föld kert O Horváth György konyhakert mintagazdaság földművelés bakhát répa ültetés 2015 06 03 Fotó: Kállai Márton

Szerencsés szomszédság – a kertben
Szabad Föld kert O Horváth György konyhakert mintagazdaság földművelés bakhát répa ültetés 2015 06 03 Fotó: Kállai Márton

Ezúttal azokból a kiskertben használható fogásokból szemlézünk – a teljesség igénye nélkül –, melyek jó példák az előnyös társításokra, amikor mindkét, de legalább az egyik növény jól jár a másikkal.

Kezdjük legkorábbi zöldségnövényeink egyikével, a retekkel. Ezt általában apró rovarok támadják: a levelét – akár teljesen letarolva a kicsi retket – a földbolhák eszegetik. Nagyobb bajt okoznak általában a retek gyökerében élő, azzal táplálkozó lárvák. Ekkor lesz kukacos a retek. Az ok a gyökérlégy: a földfelszínen a retek gyökerének közelébe rakja a petéit, azok pedig kikelve belerágják magukat az általunk is fogyasztani kívánt retekhúsba.

Ellene a spenótot érdemes bevetni, de a retekkel együtt vethető – és éppen olyan gyorsan kelő – saláta is hatásos. S ha már említettük a spenótot és a salátát: ezeket a káposzták közé is érdemes vetni, mert elcsalogatják a főnövény kártevőinek nagy részét.

Jól bevált fogás a gyökérfélék és a hagymák vegyes ültetése, vetése. A vörös, lila, póré- vagy metélőhagymák jól megvédik a répát, ami viszont a hagymalégy ellen óvja a hagymát.

Érdemes vegyesen ültetni, vetni. Így a kártevő, kórokozó nem az ágyásban talál a prédára, hanem csak szigetszerűen egy-egy növényt ér el a baj. A tövek ugyanis ilyenkor egymástól messzebb helyezkednek el.

Érdemes azt is kihasználni, ha az egyik növény terülő, a másik magas szárat növeszt: ekkor a talajt beborító gátolja a nagyfokú gyomosodást, árnyékol, így a talajszáradás mértéke is kisebb.

Ragadozó rovarokat csalogat a büdöske, körömvirág, a virágzó kapor, sarkantyúka, főként a tetvesedésre érzékeny zöldségfélék mellé. Ezek szintén szinte minden zöldségnövényünk köré vethetők az előzőekben említett fajokkal együtt.

A fokhagyma külön is említést érdemel, mivel illatával riaszt el számos állatot, köztük a csigát, meztelen csigát. Emiatt sokan használják az eperágyásban is. Talán a többi hagymafélét kivéve mindegyik zöldség mellé illeszthető.

A facélia és a fehérmustár kimondottan talajfertőtlenítő hatású, gyökereik olyan anyagokat fejlesztenek, amelyek elűzik, illetve elölik a környezetükben lévő férgeket, lárvákat.

Ezek is érdekelhetnek