Ne türelmetlenkedjünk!

Sokakat megcsalhatott a korai tavasz, ezért már nekiláttak a pázsit ápolásának. Holott jobb várni a most következő időszakig, mire elmúltak a fagyok, stabilan enyhe az idő, és a füvek is fejlődni kezdenek.

GazdanetO. Horváth György2021. 03. 23. kedd2021. 03. 23.

Kép: Kecskemét, 2013. április 14. Gereblyézés, kertimunka. Fotó: Ujvári Sándor

Ne türelmetlenkedjünk!
Kecskemét, 2013. április 14. Gereblyézés, kertimunka. Fotó: Ujvári Sándor

Akár kétnapos munkát is adhat tavasszal a gazdájának egy na­gyobb gyepterület. Sokan ezért és a szinte „alig tél” miatt már hetek óta ápolgatják a füvet. Bár nem okoztak sok kárt benne, de az elmúlt hetek időjárásában – amikor reggelre mínuszok, nappal pedig napsütéses, melegebb idő jött – a fűnek nem tett jót az abajgatás.

Ekkor ugyanis a talajfelszín éjszaka néhány centiméter mélyen is átfagy és összehúzódik, aztán nappal kienged és kiterjed. Ez főleg a fiatal gyepek számára lehet káros, úgy mondják, hogy felfagyhat a növény. A mozgás akkora lehet, hogy a gyengébb gyökereket károsítja, akár eltépheti.

Ha ilyen gyepet kezdünk szellőztetni, lazítani, sok növényt gyökerestől is kitéphetünk. Jobb, ha az energiánkat arra fordítjuk, hogy lehengereljük a gyepet, vagyis visszatömörítjük a talajt, vá­­runk egy-két hetet, mire az éledő növény gyökereket fejleszt, erősödik.

Mikor már nincs nagy fagy, tartósan 8-10 Celsius-fok feletti a meleg, akkor kezdhetünk bele a munkába. Elsőként vékonyan gereblyézzük át a télen levelekkel, gallyakkal, másvalamivel elszennyezett füvet. Nézzük át négyzetméterről négyzetméterre, hogy nincs-e gombásodás. Ezek általában a szokásosnál sárgásabb, esetleg rozsdásabb, fehéresebb területek, melyeket gombairtóval kell lekezelni.

Utána végezzünk nyírást magasabbra állított késsel. Aztán jöhet a gyepszellőztetés, amit erre kialakított géppel vagy vékony, mozgó fémpálcás gereblyével csinálhatunk, lényege, hogy kikaparjuk az elhalt, nemezszerű réteget képző fűszálakat. Ha ezzel megvagyunk, sorra kerülhet az erősebb gereblyézés, amivel még mindig sok, többségében elhalt fűszál jön ki.

Végül következzen az ismételt fűnyírás. Eddigre a gyep általában eléggé megtépázott képet mutat, de nem kell megijedni, gyorsan magához tér.

Főként, ha a tápanyagpótlásról is rögvest gondoskodunk, azaz beszórjuk rostált komposzttal és megfelelő összetételű gyepműtrágyával. Ha nem esne, azonnal bőséges locsolást igényel. A gyep néhány hét alatt visszanyeri szép állapotát – s mivel a növekedés ideális hőmérsékletét általában áprilisban érjük el, senki ne legyen türelmetlen!

Ezek is érdekelhetnek