Támadnak a gombák, ideje védekezni

Aki már küzdött levélsodródásban szenvedő barackfával, tudja, hogy akár másfél hónapig is eltart, mire a növény megszabadítható a gombától. Ez általában akkor sikerül, mikor megjön a nyári meleg, s a gomba „magától” eltűnik. A tafrinának, illetve dérgombának is nevezett kórokozó a hidegebb, párásabb időt kedveli.

GazdanetO. Horváth György2021. 03. 30. kedd2021. 03. 30.

Kép: barackfa virágzás tavasz kert növény meleg fagyveszély kajszi 2015 04 10 Fotó: Kállai Márton

Támadnak a gombák, ideje védekezni
barackfa virágzás tavasz kert növény meleg fagyveszély kajszi 2015 04 10 Fotó: Kállai Márton

Itt az ideje, hogy megfelelő szerrel már most, a rügyek kipattanása után kezeljük a kimondottan érzékeny nektarin- és őszibarackfáinkat. De ne feledkezzünk meg a kajsziról és a szilvákról sem: ugyanis, ha nem is olyan látványosan, de ezeket is károsítja a tafrina. Az utóbbiaknál elmarad a levélfodrosodás, de például a gyümölcsök torzulását többek között ez a gomba okozza.

Március eddig hideg, hűvös volt, alig kúszott 10 Celsius-fok fölé a hőmérő higanyszála. A gomba továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás és a 4–8 fokos átlaghőmérséklet az optimális. A megelőző kezelés azért ajánlott, mert a fertőzés után 7-14 nap kell, hogy a kórokozó a leveleken is látható elváltozást okozzon. Tehát mire észleljük, hogy baj van, akkorra a gomba már ott van a fánkban.

Mit lehet tenni? A beteg leveleket, kis hajtásokat szedjük le, égessük el. A kezelést folytassuk a kiválasztott szer alkalmazási ajánlásai szerint. Sokan nem tudják, hogy ma már több réztartalmú permetlé is kapható, amelyek a barack leveleit nem károsítják. Persze akadnak nem réztartalmú és a tafrinát is jól kezelő készítmények.

Úgy tűnik, március utolsó harmadában elmaradnak a fagyok. Az ország északi részein még nem virágzott a kajszi, így reménykedhetünk a termésben. Azonban itt is vigyázni kell: a monília gomba virágzáskor támad, a bibén keresztül fertőz. Ezért a kajszit – később a meggyet stb. – ilyenkor kell permetezni: jó, ha kétszer tesszük néhány napos ismétléssel.