Vásárlás és vírushelyzet

Elindult a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A szigorítások bejelentése után azonban nem következett be az egy évvel ezelőtti vásárlási roham, így még időlegesen sem alakult ki semmiből hiány. A kereskedőknél azonban még lehetnek problémák.

GazdanetO. Horváth György2021. 03. 17. szerda2021. 03. 17.

Kép: 20200409 Budapest Köki bevásárló központ a koronavírus-járvány idején Fotó: Markovics Gábor (MG) Ripost, Fotó: Markovics Gábor

Vásárlás és vírushelyzet
20200409 Budapest Köki bevásárló központ a koronavírus-járvány idején Fotó: Markovics Gábor (MG) Ripost
Fotó: Markovics Gábor

– Az újabb korlátozó intézkedések annak figyelembevételével szü­lettek, hogy a mezőgazdasági termeléshez, az állattartáshoz és az élelmiszer-előállításhoz feltétlenül szükséges üzletek nyitva maradhassanak, illetve a termelést biz­tosító szolgáltatások is elérhetők legyenek – tájékoztatta lapunkat Nagy István agrárminiszter.

Így a mezőgazdasági és erdészeti te­vékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, eszközöket árusító boltok nem zárnak be, elérhe­tőek a mezőgazdasági gépek és alkatrészek is. Emellett az ál­lateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a mezőgazdasági boltok, a kertészeti árudák és faiskolák ­szintén nyitva maradhatnak, ahogyan a következő időszakban az állatgyógyszertárak is üzemelhetnek – hívta fel a figyelmet a miniszter.

– Nem fenyegeti veszély az alapvető vásárlásokat akkor sem, ha – más területekhez hasonlóan – megjelent a vírus mutálódott változata a bolti munkavállalók körében is – szögezte le Vámos György, a kereskedelmi szövetség főtitkára.

A cégek felkészülten kezelik a dolgozói megbetegedésekkel terhelt helyzetet a munkaerő kiegészítése, a folyamatok szervezése szempontjából is. Ez azért fontos, mert több helyről érkeztek jelzések, hogy már a napi működést veszélyezteti az újabb járványhullám a kereskedelemben.

A fertőzés a különféle iparcikküzletekben, élelmiszerboltokban, raktárakban, központi áruelosztó bázisokon is terjed, a naponta több száz vagy ezer vásárlót fogadó üzletekben és az azokat kiszolgáló területeken a következő hetekben fokozott járványügyi kockázattal jár a munkavégzés. Ezért is kérték a szakszervezetek, kereskedelmi szövetségek, hogy az oltási sorban vegyék előre a kereskedelemben dolgozókat.

Az viszont biztos, hogy van és lesz is mit venni a boltokban. A tavalyi időleges szállítási problémák most nem jelentkeznek, a harmadik hullám okozta gondokat tudják kezelni az érdekeltek. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a kereskedelem normál menetben dolgozik.

A vásárlói pánik sem alakult ki: most is alkalmazkodtunk, a családok megtanultak együtt élni a járvánnyal, fegyelmezettebbek lettünk. Így az ünnepek – március 15. és húsvét – előtt sem várható a szokásosnál jóval nagyobb forgalom a boltokban.

Ezek is érdekelhetnek