Hatékony a támogatási rendszer

Április végéig megérkezett a múlt évre igényelt és elnyert támogatások utolsó részlete is a gazdálkodók számlájára. Így az uniós és a hazai forrásokból összesen csaknem 400 milliárd forint jutott el a termelőkhöz.

GazdanetO. Horváth György2021. 05. 15. szombat2021. 05. 15.

Kép: Vetés vetőmag vetömag Kishantos ökogazdaság ökotanya gazdálkodás mezőgazdaság mezögazdaság mezogazdasag földművelés földmüvelés foldmuveles agrár bio növény 2013.04.29. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Hatékony a támogatási rendszer
Vetés vetőmag vetömag Kishantos ökogazdaság ökotanya gazdálkodás mezőgazdaság mezögazdaság mezogazdasag földművelés földmüvelés foldmuveles agrár bio növény 2013.04.29. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Lezárult a hazai termelők számára legfontosabb közvetlen támogatási jog­címekhez kapcsolódó kifizetés. (Az április végi időpont volt a nagyjából megszokott – ki­véve néhány évet, amikor át kellett állni új rendszerekre, illetve támogatási formákra.) A támogatás folyósításával foglalkozó Magyar Államkincstár munkáját segítette, hogy a termelők többsége törekedett a pontos és helyes adatokat tartalmazó kérelmek beadására.

A termelők a korábbi – tavaly október közepétől indított – előleg- és részfizetéssel, valamint a most zárult végfizetéssel együtt a 2020-as kérelmeik alapján megközelítőleg 364 milliárd forintot kaptak a területalapú alaptámogatáshoz (SAPS) és a zöldítési jogcímhez kapcsolódóan.

Ezeken felül is jócskán juthattak forráshoz. Az előbbiek mellett még összesen 11 milliárd forint kifizetés történt a kistermelői támogatás, illetve a termeléshez kötött anyatehéntartás keretében. A következő hetekben a fiatal gazdák többlet-területalapú dotációját és a terület­alapú termeléshez kötött támogatásait folyósítják.

Az utalások többsége a Magyar Államkincstáron keresztül történik. A korábban kifizetett összegekkel együtt mostanra 138 ezer SAPS-támogatást igénylő összesen 241,2 milliárd forinthoz jutott. A másik legjelentősebb keretösszegű jogcím, a zöldítési támogatás 137 ezer termelőt érintett, nekik 22,7 milliárd forintot utaltak végfizetés keretében. A zöldítés 4 millió 344 ezer hektárt érintett, ami a mezőgazdasági terület több mint 80 százaléka.

Fontos, hogy az úgynevezett kistermelői támogatási rendszer is működik: tavaly 17 ezer termelő vált erre jogosulttá. Nekik az áprilisi végfizetéssel együtt 4,1 milliárd forintot kitevő dotációt nyújtottak. Mintegy 5700 – termeléshez kötött anyatehén-tartási támogatási kérelmet beadó – termelő is megkapta az őt megillető támogatást, az eljárás keretében 6,9 milliárd forintot utaltak át számukra.

Ezek is érdekelhetnek