Csiga a kertben

A meleg, a gyakori csapadék, a növekvő aljnövényzet kedvez a csigák támadásának. Közben a kertek ágyásaiban egyre szaporodó lehetséges táplálékmennyiség is bővül. A csigák tarolnak, de azért tehetünk ellenük.

GazdanetO. Horváth György2021. 06. 22. kedd2021. 06. 22.

Kép: Csiga éticsiga kert természet állat rét Budaörs 2006 05 17 Fotó: Kállai Márton

Csiga a kertben
Csiga éticsiga kert természet állat rét Budaörs 2006 05 17 Fotó: Kállai Márton

Habár az őshonos csigák – házasak és meztelenek egyaránt – éppen elég veszélyt je­­lentenek a kiskertek tulajdonosainak, ezekhez több új jövevényfaj is csatlakozott. Az egyikkel már kénytelenek vagyunk 1985 óta együtt élni: ekkor találták meg az első spanyol meztelen csigát hazánkban. Azóta a terjeszkedése töretlen, régen átlépte a Duna vonalát, már az Alföld déli részén sem ismeretlen. Igen szapora, elég nagyra nő, szinte mindenevő faj. Akinek a kertjében felszaporodott, már tudja, mekkora kárt képes okozni, s milyen nehéz ellene védekezni.

Az elmúlt időszakban egy új faj és érkezett hazánkba: néhány hónapja írták le a zöld nyekergő csigát (Cantareus apertus). Ez 2-3 centis meszes házat növesztő, francia területről származó állat. Budapesten találtak rá elsőként. Hogy mennyire fog elterjedni, még nem tudjuk, így azt sem, mekkora kárt tehet.

Mit tehetünk a csigák ellen? A legjobb az lenne, ha valamennyi kertben lenne néhány kacsa. Szinte minden „csigaügyben járatos” írás az indiai futókacsát ajánlja. Legalább ilyen hatékony azonban a hazai baromfiólakban évtizedek óta fellelhető néma kacsa, vagy másik ne­vén pézsmaréce. Ez a madár – akár csőrével a földet túrva – nem csak a meztelen csigákra vadászik, de pillanatok alatt a 2-3 centis házas csigákat is egyben lenyeli. A növényeinkre kell csak vigyáznunk, azaz érdemes az ágyásokat félméteres hálóval lekeríteni.

Aki eddig a legelterjedtebb hatóanyagot tartalmazó csigaölő szereket használta, júliustól le kell mondania erről. Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) rendelete nyomán ugyanis a metaldehid hatóanyagot tartalmazó csigaölő készítményeket csak azok vehetik meg és használhatják, akik rendelkeznek zöld könyvvel.

A szabad forgalomból kivonják a metaldehid-tartalmú készítményeket, mert az ECHA azt vélelmezi, hogy e hatóanyag károsítja az emberi termékenységet.

A kiskerttulajdonosok többsége azonban a II. fokozatú növényvédő szereket nem vásárolhatja meg, nem használhatja. Vannak más szerek is a csigák ellen, de a hatékonyságuk nem olyan, mint az említetteké, és nem is terjedtek el.

Csapdázni is érdemes: erre jól megfelel a tök-, dinnye-, banánhéj, a söröspalack. Ezeket azonban hasznos naponta többször megnézni, üríteni, a befogott állatokat elpusztítani.hogy

Ezek is érdekelhetnek