Pandémia utáni újjáéledés

A húságazatokra igencsak ráfér most az árnövekedés.

GazdanetO. Horváth György2021. 06. 19. szombat2021. 06. 19.

Kép: Malac Sertés Disznó sertes diszno Sárbogárdi állattenyésztö gazdák állattenyésztés 2014.10.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Pandémia utáni újjáéledés
Malac Sertés Disznó sertes diszno Sárbogárdi állattenyésztö gazdák állattenyésztés 2014.10.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Idehaza a sertéstartóknak a tavalyihoz képest még mindig 3,5 százalékkal fizettek kisebb felvásárlási árat a 22. héten. (Ez az utolsó hivatalos adat lapzártánk idején.) A helyzet mégis azt mutatja, hogy nagyon lassan, de emelkedik az ár, a néhány hónappal ezelőtti, csaknem fél évig tartó időtávhoz képest mindenképpen jobb a helyzet.

Például februárban az országos átlagárat nézve még 342, most pedig 422 forintot adtak az élősertés kilójáért. A vágócsirkénél hasonló a helyzet, sőt a tavalyinál több mint 11 százalékkal magasabb az ár: 284 forintot adnak, míg egy éve csak 256-ot.

Az okok a két leginkább fogyasztott húsfélénél hasonlóak és eltérőek is egyúttal. Hasonlóságot mutat az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány hatása: a vendéglátás, a közétkeztetés és a turizmus kiesése mindkét állattenyésztési ágazatban óriási gondot okozott. Ez a baromfinál volt igen látványos, mivel a sertéspiacot akkor még mindig magával húzta a kínai import.

Aztán szeptemberre változott a helyzet: az afrikai sertéspestis németországi megjelenése pillanatok alatt befagyasztotta az európai uniós húspiac legnagyobb kiszállítójának lehetőségeit. Aki a német exportra termelt, pórul járt. Az unión belül óriási sertéshúskészlet és élősertés-túlkínálat alakult ki, ami letörte az árakat.

Ebből éledt újjá az ágazat néhány hónapja, és megkezdődött az árak emelkedése is. A baromfisok helyzetét a tavaly tél elejétől az idén tavaszig elhúzódó európai madárinfluenza-járvány nehezítette, illetve segítette. Az utób­biakhoz tartozunk mi is: az idén nálunk alig fordult elő megbetegedés, elegendő a madár, így szállíthatunk is a legtöbb országba.

Ugyanakkor a nagy baromfitartó államok közül sokban óriási mennyiségben ölték le a szárnyasokat, ami miatt hiány alakult ki. Ezt azok az országok tudják pótolni, ahol nem okozott bajt a betegség.

A két ágazatban tapasztalható változás – az itthoni turizmus, vendéglátás szabaddá válásával és felpörgésével – további keresletélénküléssel és áremelkedéssel jár együtt. Világszinten ez még nem lesz jellemző, mivel igen sok ország küzd a koronavírussal, és a turizmus sem fog olyan mértékben élénkülni, hogy az jelentős húskereslet-növekedést okozhatna.

Előző lapszámainkban foglalkoztunk a gabonaárak várható alakulásával: egy év óta a búzától a kukoricáig drasztikusan drágult minden, ami a takarmányárakat, s így az állattartók költségeit is nagyon megdobta. Ez sokaknak már veszteséget is okozott. A húságazatokra tehát igencsak ráfér az árnövekedés. A következő időszakban az állattartók is szerény jövedelemhez jut­hatnak végre.

Ezek is érdekelhetnek