A méheket is védeni kell!

Uniós szintű, kiemelt védelmet kaphatnak a méhek, illetve a mostaninál is nagyobb segítséget a méhészek. Legalábbis ezt látszik alátámasztani, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság felülvizsgálja a méhekre vonatkozó speciális védelmi célokat.

GazdanetO. Horváth György2021. 07. 11. vasárnap2021. 07. 11.

Kép: Sárai Ferenc méhész Nyírparasznya akácerdő akácfa méz méhészet mézelés élelmiszer erdő nyírség 2021 06 02 Fotó: Kállai Márton

A méheket is védeni kell!
Sárai Ferenc méhész Nyírparasznya akácerdő akácfa méz méhészet mézelés élelmiszer erdő nyírség 2021 06 02 Fotó: Kállai Márton

A téma napirendre került az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának luxemburgi ülésén is. Ezen felszólalt Nagy István agrárminiszter is, aki szerint itt az ideje annak, hogy uniós szinten kerüljön meghatározásra: a növényvédő szerek használata miatt maximálisan mekkora lehet a mézelő méhcsaládok csökkenése.

Hazánk a 7%-ra történő mérséklést szeretné elérni, ugyanakkor az Európai Bizottság 10%-os célkitűzését is elfogadhatóak tartja. A ja­vaslat kapcsán a miniszter elmondta: minden olyan kezdeményezést támogat, ami a méhek számára a lehető legnagyobb védelmet garantálja. Ugyanakkor a növényvédő szerek engedélyezésekor gyakorlati kísérletekre alapozva kell döntést hozni.

Vagyis egyszerre kell biztosítani a méhek magas szintű védelmét, és hogy a biztonságosan használható növényvédő szerek a termelők rendelkezésére álljanak.

Pempő kontra szermaradvány Speciális méheleséggel megakadályozható a méhállomány rovarölő szerek által okozott csökkenése az amerikai Cornell Mezőgazdasági és Élettudományi Egyetem kutatói szerint. Kiderítették ugyanis, hogy a méhek ellenálló képessége nagyban csökken a rajtuk élősködő varoa atkákkal szemben. A legyengült méheket más betegségek is könnyebben megtámadják. A szakemberek viszont jó megoldásnak látszó módszert találtak: virágpor alapon, mikrorészecskéből álló és enzimekkel töltött eleséget állítottak össze a házi méhek és környezetük méregtelenítésére. A mikrorészecskékhez pollen és cukros víz is keverhető. A kísérletek szerint a szert fogyasztó gyűjtögető méheknek növényvédő szer jelenléte mellett sem gyengült az atkákkal szembeni ellenálló képessége.

 

Ezek is érdekelhetnek