Befejeződött az idei aratás

A címbeli kijelentés sommás, de valóban alig látni már gabonát vágó kombájnokat a földeken. A zab nagy része maradt csak hátra, illetve a gyengébb búza-, rozs- és triticaletáblák. Az eredmény vegyes: akad megye, ahol bőven az országos átlag felettiek a hozamok, míg máshol alatta maradtak.

GazdanetO. Horváth György2021. 08. 07. szombat2021. 08. 07.

Kép: Búza buza aratás aratas kombájn mezögadsaság traktor gabona 2013.07.10. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Befejeződött az idei aratás
Búza buza aratás aratas kombájn mezögadsaság traktor gabona 2013.07.10. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Szaporodnak a megyei jelentések, melyek szerint befejezték az idei nyári aratást, illetve már csak néhány gazdálkodó vágja a kisebb tábláit. Sok a meglepetés: akad, ahol többet vártak a búzától, máshol pedig a becsültnél több és jobb a minőség.

Nem a szakemberek szemével, tudásával van gond: a termés mennyisége egy-egy település határában is lehet nagyon szórt, de akár egy nagyobb táblán belül is hektikusan változhatott. Mindez az időjárásnak róható fel: attól függően, hogy éppen hol jött idejében az eső, lett kicsivel jobb vagy gyengébb az átlaghozam.

Békés megyében az ősziárpa- és az őszibúza-termés is felülmúlta a várakozásokat, de a repcére sincs panasz: árpából 7, búzából 6,3 tonna az átlag, míg a repce 2,7 tonnát adott hektáronként. A búzánál ez a szám úgy jött ki, hogy akadtak alig 4 tonnás területek, de akadt gazdálkodó, aki 9-10 tonnát is arathatott.

A búzatermés fele takarmánynak való, fele étkezési minőségű, ez viszont gyengébb eredmény a megszokott 30-70 százalékos megoszlásnál.

Tolna megye általában a szerencsésebbek közé tartozott az utóbbi években: egyrészt a jó talajminőség, illetve az alföldi megyékhez képest biztosan több csapadék miatt. Nos, az idén is ez tapasztalható: 6 tonna feletti átlagos búzatermést mutatnak a számok.

Ennél is jobb a helyzet Zalában, ahol 6,8 tonnás mutatók vannak. Mindkét területen a minőség hasonlóan alakult, mint a békési gazdáknál, azaz a megszokottnál több a takarmányozásra alkalmas búza. Csongrád-Csanád megyében is befejeződött az aratás, a termés mennyisége és minősége is közepes. Az árak viszont magasak.

Igen, ez most így van már csak a kukorica miatt is, amitől az idén nem sokat vár senki. Az aszály megfogta a növényt, a címert hányó tengeri az idén akár 2 millió tonnával is kevesebbet adhat a tavalyi összesen 8 millió tonnánál. Ezért aztán egyre biztosabb, hogy sok állattartó és takarmánygyártó az idén jóval több takarmánybúzát és -árpát fog használni.

Ez persze felviszi a termények árát: most, kombájn alól megvéve, tonnánként 57–59 ezret fizetnek a takarmánybúzáért, az árpa 52–60 ezer, a minőségi étkezési búza viszont már 63–70 ezer forint között kel el. A repce ára az egekben: 190–205 ezer forint között mozog, ami egészen biztos, hogy az őszi betakarítású napraforgóét is felrántja akár 170-180 ezerig.