A szüret időzítése – Mikor jön el az ideje?

A címbeli kérdésre a válasz: attól függ, melyik gyümölcsről van szó, és mire szánjuk. Nem mindegy, az adott termés utóérő-e vagy sem, azonnali fogyasztásra vagy befőzésre kell-e, netán télire akarjuk-e elraktározni.

GazdanetO. Horváth György2021. 09. 11. szombat2021. 09. 11.

Kép: Alma gyümölcs Időjáráskárok szeszélyes és szélsőséges szélsöséges idöjárás Makláron Apostol Imre gazdálkodó 2014.01.24. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

A szüret időzítése – Mikor jön el az ideje?
Alma gyümölcs Időjáráskárok szeszélyes és szélsőséges szélsöséges idöjárás Makláron Apostol Imre gazdálkodó 2014.01.24. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Augusztustól folyamatos a munka a kertekben és a konyhában. Ekkor olyan gyümölcsfajok és -fajták érnek, melyek azonnal fogyasztandók, illetve lekvár, befőtt vagy cefre készül belőlük. A befőttnek vagy aszalni valót jobb nem a legteljesebb érésben szedni és elrakni. Az előbbihez a kemény gyümölcs a jó, míg az utóbbihoz éppen a puhára érés előtti állapot. A többi változathoz viszont várjuk meg a teljes érést, a legnagyobb cukor- és zamattartalmat.

Hasonló a helyzet az ősztől érő fajoknál, fajtáknál. Fontos tudni, hogy melyik gyümölcs érik még folyamatosan a szedés után is, és melyik nem. Az utóbbira példa a szőlő: ha leszedtük, már nem lesz finomabb, legfeljebb töpped, mazsolásodik egy kicsit. A legtöbb faj termése viszont szedés után is érik: szilva, alma, körte, birs, őszibarack.

Ezt figyelembe véve kell meghatározni a télire vagy akár tavaszig a veremben, pincében tárolásra szánt alma, körte, birs szedésének idejét. Ha hosszan akarjuk raktározni, akkor nem szabad megvárni a teljes érést. Az almafélék akkor érték el ezt az érési fokozatot, amikor kettévágva a magjuk már megbarnult. A jódpróba is segíthet: ha a megvágott almára jódot cseppentünk és ettől feltűnően elszíneződik, akkor még sok benne a keményítő – ha nem, akkor viszont már túl sok a keményítőből átalakult cukor.

A kettő közötti állapot felel meg nekünk. A gyümölcsnek – főleg a körtére igaz – keménynek, megkóstolva még kellően savasnak kell lennie. Általában a húsa is zöldes, fehéres, nem a teljes érésre jellemző színű, állagú.

Természetesen csak egészséges, a kocsányával együtt szedett gyümölcsöt ajánlott a pincébe vinni. A sérült, férges, de még éretlen termést is érdemes tárolni – ezt kell először felhasználni, megmenteni belőle, amit csak lehet.

A tárolásra szánt helyiséggel szembeni követelmény, hogy ne legyen se túl száraz, se túl nedves a levegője. Jó, ha a terem szellőztethető, és nem melegszik 5-6 Celsius-fok fölé, de nem is hűl le a fagypont alá.

Ezek is érdekelhetnek