Kedvelt birs- és naspolyafajták

A naspolya igazi ősz végi különlegesség, többet is fogyaszthatnánk értékes gyümölcséből. A birs pedig mind levesbe főzve, mind süteménybe sütve kiváló és ízletes vitaminforrás.

GazdanetTegdes László2021. 10. 29. péntek2021. 10. 29.
Kedvelt birs- és naspolyafajták

Birsfajták

Angersi birs. Szeptember végén érő fajta. Gyümölcse alma alakú, középnagy, csészemélyedésénél bordázott, narancssárga. Húsa kemény, kövecses. Fája középerős vagy gyenge növekedésű, szétterülő koronájú. Korán termőre fordul, bőven terem.

Bereczki birs. Szedésre szeptember végén, október elején érett. Októbertől januárig fogyasztható. Gyümölcse nagy, megnyúlt körte alakú. Húsa fehéressárga, kemény, néha kövecses. Íze édeskés, erősen illatos. Fája középerős növekedésű. Nagyon korán termőre fordul. A környezettel szemben elég igénytelen. A homokon is megterem.

Champion birs. Szeptember végén, október elején szüretelhető. Gyümölcse közepes vagy nagy, körte alakú, enyhén bordázott. Héjszíne zöldessárga. A húsa kemény, illatos. Fája közepesen erős növekedésű.

Konstantinápolyi birs. Szeptember végétől október végéig szedhető. Októbertől januárig fogyasztható. Gyümölcse nagy, gyakran szabálytalan körte alakú. Héja vastag, zsíros, erősen molyhos. Húsa fehéressárga, félkemény, íze savas, gyengén édes, erősen illatos. Jól szállítható és tárolható. Fája erős-középerős növekedésű. Koronája széthajló. Korán termőre fordul. Egészséges, edzett, nagyon jó alkalmazkodóképességű fajta.

Naspolyafajták

Hollandi óriás. Későn érő, a Nottinghami után, november elején-közepén szedhető. Gyümölcse erősen lapított, korong vagy pogácsa alakú. Héja vastag, rágós, gyakran berepedezik. Húsa jó vagy közepes ízű, közepesen leves vagy kissé száraz, szemcsés állományú. Közepes fogyasztási értékű fajta. Koronája középnagy, szétterülő, gyengén elágazó, vesszői vaskosak. Terméskötődése közepes vagy gyenge.

Nottinghami. A Szentesi rózsánál egy-két héttel később, október végén, november elején érik. Karácsonyig fogyasztható. Gyümölcse gömb alakú, változó nagyságú. Héja a napos oldalon fénylő pirosasbarna, árnyékos oldalán zöldesbarna, kocsánya felé haladva erősen molyhos. Húsa meleg barna színű, kellemes zamatú, kevésbé savas és leves. Fája szabályos gömbölyű, félig felfele törő, sűrű. Középnagy koronát nevel. Rendszeresen és bőven terem.

Szentesi rózsa. Jelenleg a legértékesebb, legjobb naspolyafajtánk. A legkorábban érő fajta: október végén szedhető. Gyümölcse karcsú kúpos, körte formájú. Héja halványzöldes vagy sárgásbarna, megpuhulva szürkésbarna, vékony, finoman molyhos. Gyümölcse repedésre, hegesedésre nem hajlamos. Éretten húsa világos szürkésbarna. Fája jellegzetes. Koronája viszonylag laza, nem sűrű, kissé szétnyíló, vesszői vékonyak, egyenesek. Késői és elhúzódó a virágzása. Rendszeresen és bőven terem.

Ezek is érdekelhetnek