A búvárszivattyú használata: tippek és tanácsok

Hirdetés – Aki kertes házban lakik, jól tudja, hogy egy kertet fenntartani sok munkát és odafigyelést igényel. Az öntözés remek példa erre: a csapadékmentes időszakokban, főleg a nyári hőség idején nekünk kell pótolnunk azt a vízmennyiséget, amely növényeink életbenmaradásához szükséges. Ehhez pedig az egyik legjobb megoldás egy kerti kút használata szivattyúval. Cikkünkben ezért a szivattyúk, ezen belül is a búvárszivattyúk használatához adunk tippeket és tanácsokat.

GazdanetPR2022. 01. 21. péntek2022. 01. 21.
A búvárszivattyú használata: tippek és tanácsok

Mik is azok a búvárszivattyúk?

Kezdjük azzal, mi fán is terem a búvárszivattyú. A búvárszivattyú vagy merülőszivattyú egy olyan szivattyú, amit beleengedünk a kútba, és onnan pumpálja fel a vizet, nem pedig felszívja a földfelszín magasságába, és onnan továbbítja azt, mint a külső szivattyúk. Általában 8-9 méteres üzemi vízszinttől használják őket (az üzemi vízszint azt a mélységet jelenti, amelynél folyamatos szivattyúzás esetén a vízszint beáll).

A búvárszivattyúk előnye, hogy megbízható, bevált technológiákra épülnek. Gond nélkül lehet velük tiszta vizet – de bizonyos feltételek teljesítése esetén akár szennyvizet is – szivattyúzni, emellett nem nagy az energiaigényük, így költséghatékonyak is. A megbízhatóság azonban nem azt jelenti, bármit meg lehet velük csinálni, a helytelen használattal sajnos a legjobb modelleket is tönkretehetjük. Mik azok a dolgok, amelyekre oda kell figyelni?

A kép forrása: Freepik.

Tanácsok búvárszivattyú használatához

#1: Válassz tudatosan!

Ha el akarod kerülni a kellemetlen meglepetéseket, nézz alaposan utána, milyen szerkezet is lenne az ideális választás a kertbe. A búvárszivattyúknak a legnépszerűbb, háztartásokban is gyakran használt típusán, a csőszivattyún túl számos típusa létezik. Érdemes megemlíteni például a szennyvízszivattyúkat, az ásottkút-szivattyúkat és az úgynevezett mélykúti szivattyúkat is. A megfelelő modell kiválasztásához ezután el kell döntened, mekkora teljesítményre lesz szükséged. Ha nem érzed magad biztosnak, inkább kérdezz meg egy szakembert!

Ztrust EGDa1.2-100-0.75 ásottkút szivattyú. A kép forrása: Zákány Szerszámház

 

#2: Legyél tisztában a kút paramétereivel!

Mind a megfelelő búvárszivattyú kiválasztásához, mind a biztonságos üzemeltetéshez nagyon fontos, hogy tudd, milyen paraméterekkel rendelkezik a kút. A vízszállítás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy milyen vízhozama van a kútnak és milyen a kút üzemi mélysége. A mélyebb kutakhoz ésszerűen nagyobb teljesítményű szivattyúkra van szükség. Ezen túl fontos, hogy be legyen mérve a víz, azaz tudd, mennyi homok- és talajrészecskét tartalmaz. Ha ezzel tisztában vagy, el tudod kerülni, hogy „homokoljon” a szivattyúd, azaz túl sok talajrészecskét magával hozzon a víz.

#3: Vigyázz, nehogy leégjen a motor!

Akármilyen ellenálló konstrukció is egy búvárszivattyú, ha üresben járatja az ember, le tud égni. Ez általában akkor következik be, ha a kútból elfogy a víz, mondjuk szárazság esetén, amikor kimerülnek a talaj víztartalékai. A búvárszivattyúk leégését azonban más is okozhatja. Ha például az üzemi mélységhez képest alálőtted a teljesítményt, szintén előállhat ez a probléma.

Ha további tanácsokra van szükséged, bátran keresd fel egy kiváló szerszám nagykereskedés, a Zákány Szerszámház oldalát, ahol a széles termékpaletta mellett szakértői segítséget is kaphatsz!

Ezek is érdekelhetnek