Az öt leghasznosabb kerti elfoglaltság karantén idejére

HIRDETÉS – Frusztráló tud lenni, amikor az ember karanténba kényszerül egy beteg munkatárs vagy osztálytárs miatt. Sokan nem is tudják ilyenkor, mihez kezdjenek a hirtelen felszabadult időben. Nézzünk ezért öt dolgot, amivel el lehet ütni a karantén idejét a kertben!

GazdanetPR cikk2022. 02. 03. csütörtök2022. 02. 03.
Az öt leghasznosabb kerti elfoglaltság karantén idejére

 

Kép forrása: istockphoto.com

Tedd rendbe az emeltágyásokat!

A tél gyakran kárt okoz az emeltágyások körül. A tartósan nedves talajban az emeltágyást rögzítő karók elkorhadhatnak vagy szétfagyhatnak, így csökken az ágyások stabilitása. Ellenőrizd, hogy az ágyások oldala egyenesen áll-e! Ha meghajlott az ágyás oldala, ásd fel a kérdéses oldal mentén és cseréld ki a karókat! Majd az ágyás oldalát javítsd meg: egyenesítsd ki az ágyást körülvevő lemezeket vagy fa elemeket, és rögzítsd az új karókhoz!

Ezután temesd vissza a földet és simítsd el az ágyás tetejét. Ha nagyon megsüppedt, hordj rá tápanyagdús földet, ezzel előkészíted az ültetést is. A legjobb a komposztált föld vagy a marhatrágyával kevert föld. A komposztod alját, ha megnyitod, hozzáférhetsz ehhez a növények számára igen értékes talajhoz. Takard be vele bőségesen az ágyásod tetejét, a növényeid a megfelelő időben meg fogják hálálni.

Metszd vissza a sövényt és a lombhullató cserjéket!

Ezt az év bármelyik szakában megteheted. A sövényfélék különböző ütemben nőnek, de biztos, hogy mindegyiknek évi többszöri metszésre is szüksége van. A lombhullató cserjék legtöbbje valamivel ritkábban igényel metszést, mint a lombhullató sövények, de az egészséges növekedésük és dúsan tartásuk érdekében ne feledkezzünk meg róluk sem. Évi két- három metszés csak felfrissíti őket.

Az öregebb, több ujjnyi vastag ágakat akár mélyebben is elvághatjuk (ritkításképpen), a fiatalabb hajtásokat igény szerinti hosszúságúra vágjuk. Ha esetleg fagyban állnál neki a metszésnek, ügyelj arra, hogy legyen a kezeden vastagabb kerti kesztyű, hogy az ágak vége ne melegedjen fel a kezed hőjétől, mert akkor megfázhatnak és a végük kiszárad.

Tisztítsd ki az ereszcsatornát!

Készítsük fel még a tavaszi eső előtt az ereszcsatornát és a ház körüli vízelvezető árkokat a csapadék elvezetésére. Kisebb nagyobb levelekkel, esetleg szeméttel a szél gyakran telehordja az ereszt és az árkokat, amik aztán jó kis dugót képeznek, és nem engedik a vizet elfolyni. A hozzáférhetőség miatt, legkönnyebb ezt még a növények megjelenése előtt elvégezni.

A lebomló, szerves anyagokat nyugodtan teheted a komposztba, a szemetet megfelelően szelektálva távolítsd el. Ellenőrizd azt is, hogy nem mozdult (ág, valami nem nyomja-e), nem korrodálódott-e el valahol a csatorna. Festéssel megelőzheted a lyukak megjelenését.

Nézd át a kertet körülvevő drót- és díszkerítést!

Minden évben akad ezzel is tennivaló az állatok és a növények ténykedése, vagy csupán az időjárás viszontagságai miatt. A drótkerítést időközönként felnyomja egy betolakodó kutya vagy egy nagyobb fa gyökere, de a nem jól terelt sövény is beleakadhat, ezzel kisebb nagyobb károkat okozva. Érdemes időközönként ezeket átvizsgálni és javítani, például a lombmentes téli időszak erre remek alkalom. A díszkerítéseket se felejtsd el!

Mind a fa, mind a fém felületeknek szükségük van időközönként egy védő festésre. Egy jó multifunkcionális festék hosszan tartó hatással bír. Ehhez válassz lehetőleg környezetbarát gyanta- vagy műgyantaalapú festéket! Manapság ilyesmit már egyre könnyebb beszerezni.

Építs kerti játszóvárat!

Ha kreatív elfoglaltságra vágysz, és gyerekek is mozognak a kertben, építs nekik kerti játszóteret házilag! Millió változata létezik a játszóváraknak, úgy kombinálhatod, ahogyan csak szeretnéd. Lehet alatta homokozó, amibe belecsúszik a gyermek vagy ahonnan a mászóka indul. De füves helyen is állhat, sőt akár fán vagy domboldalon is. Lóghat róla kötél vagy hinta, vezethet fel rá létra vagy mászófal, lehet egyedi alakja, ami csak a fantáziádba belefér. Az igényeitekre szabhatjátok, és úgy lesz a legeredetibb.

Lényeges, hogy tervezés közben ügyelj a gyermek későbbi biztonságára is! Legyen természetes árnyék fölötte vagy gondoskodj mesterséges árnyékolásról. Ne legyen nagy kő, gyökér a játszóvár közelében, hogy elkerüljük a felesleges sérüléseket. Helyezzük tisztes távol villanyoszloptól, vízóra aknától, kerti tótól, és mérgező vagy szúrós növényektől.

Az ehhez szükséges anyagokat gondosan válaszd meg! Az első szempont ismét legyen a biztonság! A fa legyen elég vastag és nagyobb repedésektől mentes a teherbírás miatt, csiszold és kezeld le, hogy minél inkább időtálló maradjon (a legjobb az impregnált fa), valamint, hogy ne sértse fel a kis kezeket. Színezéshez, és további karbantartáshoz válasz lehetőleg környezetbarát festéket. A műanyag, fém és egyéb részek megválasztásánál is törekedj a minőségre. A csúszda ne „dobjon” kifelé, a lábazat legyen kellő mélyen lebetonozva, hogy ne mozogjon.

Természetesen rengeteg kész játszóvár is létezik, aminek megvan az előnye és hátránya is. Előnye, hogy időt és energiát spórolhatsz és hamarabb kipipálhatod a dolgot. Viszont hátránya, hogy nem egyszerű a választás, itt is figyelni kell a minőségre és a szép és pontos kivitelezésre.

Ezek is érdekelhetnek