Csak húst, állatot ne!

Az uniós döntéshozók azt tervezik, hogy rövid időn belül megtiltják az élő állatok hosszú, akár napokig tartó szállítását.

GazdanetO. Horváth György2022. 02. 11. péntek2022. 02. 11.

Kép: Seine-Maritime, France, March 2010., Fotó: Shutterstock

Seine-maritime,,France,,March,2010.,Transport,Of,Live,Animals,In,Cattle
Seine-Maritime, France, March 2010.
Fotó: Shutterstock

Az EU Parlament vizsgálóbizottságának tagjai másfél éves elemzés után jutottak erre a következtetésre. Habár 2005-ben is volt szigorítás, amely a mostani szabályokat fogalmazta meg – azaz a szállított állatokkal rendre meg kell állni, bizonyos időszakonként a kamionról leterelni, istállóban legalább egy napot pihentetni, a jószágok alatt az almot folyamatosan frissíteni stb. –, ez nem elég. Ugyanis a szabályokat sokszor és sokan megszegik.

A szükségesnél alacsonyabb belmagasság, a kevesebb víz vagy takarmány, a szállításra nem alkalmas állatok mozgatása, a túlzsúfoltság csak néhány a legszembetűnőbb szabályszegések sorában. Gyakran arra alkalmatlan járműveket használnak az állatok szállítására, amire időnként szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között, hosszú idő alatt kerül sor.

Ezért a képviselők szerint felül kell vizsgálni a jelenlegi szabályozást. A helyzet javítása érdekében elfogadott ajánlásaikban felszólítják a Bizottságot és a tagállamokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az állatok jólétének biztosítására szállítás közben, vizsgálják felül a jelenlegi szabályozást, és jelöljenek ki az állatok jólétéért felelős uniós biztost.

A képviselők kamerákkal szerelnék fel a szállítóeszközöket, amelyekkel különösen a be- és kirakodási műveleteket kísérnék figyelemmel. Javasolják, hogy a helyi hatóságok csak akkor hagyhassák jóvá a szállítási tervet, ha 5–30 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható. A járművekben rögzíteni kell a hőmérséklet, a páratartalom és az ammóniamennyiség értékét.

Bírálják továbbá a képviselők, hogy a hatóságok semmilyen módon nem ellenőrzik az unión kívüli országokba tartó élőállat-exportot. Az élőállat-szállítást csak akkor volna szabad engedélyezni, ha a feltételek megfelelnek az uniós előírásoknak.

A képviselők szerint a tenyészállatok helyett sperma- vagy embriószállítást, a vágóhídra szánt jószágok helyett a hasított testek és hús szállítását ajánlják. Felszólítják a Bizottságot, hogy legkésőbb 2023-ig terjesszen elő cselekvési tervet, amely támogatja az átmenetet, és a szükséges változások gazdasági-társadalmi hatását enyhítő pénzalapra is tegyen javaslatot.

Ezek is érdekelhetnek