Lesz gyümölcs az idén?

Úgy néz ki, hogy a mostani tél kedvezően alakult eddig. Legalábbis a túl korai tavaszi virágzást nem segítette az utóbbi években szokásosan meleg december, január eleje.

GazdanetO. Horváth György2022. 02. 01. kedd2022. 02. 01.
Lesz gyümölcs az idén?

Nem kell kerülgetni a kertekben a januárra fejét kidugó hóvirág, nárcisz, tulipán levélkezdeményeit. Tavaly és a korábbi években ilyentájt már néhány centi kilátszott belőlük, ami azt is jelentette, számukra elegendő hőösszeg állt rendelkezésre, hogy megindítsák életüket.

A hagymás virágokat nem kell félteni a később jövő hidegektől, bírják a fagyot – míg más növények esetében hasonló folyamatok játszódnak le, de azokat általában nem látjuk. Holott akkoriban gyümölcsfáink belsejében, szárában, rügyeiben is megindult az élet, ami aztán a szokásosnál korábbi rügyfejlődést és virágzást okozott, ezeket viszont már károsította a márciusi, áprilisi fagyos időszak.

Nos, az idén szinte biztos, hogy nem mozdultak ki mélynyugalmi állapotukból fáink, bokraink, sző­lőink. Ahhoz túl hideg volt az október, november, december és január első fele. Ami nem kedvez a fűtésszámlánknak, jó a növényeinknek.

Ezért – reménykedve a kedvező folytatásban – elmondhatjuk, hogy az idei szezon eddig remekül alakult. Még a csapadékkal sincs igazi gond: az ország legnagyobb részén a talajok telítettek vízzel, néhány helyen van csak hiány, amit azonban egy csapadékosabb időszak bőven képes pótolni.

Ezek is érdekelhetnek