Zöldségnövények vetési ideje

GazdanetO. Horváth György2022. 02. 15. kedd2022. 02. 15.

Kép: O Horváth György kert konyhakert állattartás növény termelés tavaszi munkák palánta fóliasátor vetés mag vetőmag 2016 03 30 Fotó: Kállai Márton

Zöldségnövények vetési ideje
O Horváth György kert konyhakert állattartás növény termelés tavaszi munkák palánta fóliasátor vetés mag vetőmag 2016 03 30 Fotó: Kállai Márton

Nem lehet tovább halogatni: vannak zöldségnövények, amelyeket most kell elvetni ahhoz, hogy otthon idejében tudjuk felnevelni, majd a kertünkbe kiültetni a palántákat.

Ilyen növény elsősorban az igen lassan csírázó és fejlődő zeller. Legyen szó a gumós zellerről vagy a szár (halványító)-zellerről, az előbbi állítás mindkettőre igaz. Még akkor is legalább 10 nap szükséges a kikelésükhöz, ha furfangos fogást alkalmazunk. A zellerfélék magjában igen sok az olajos, a csírázást lassító anyag. Ennek kioldódásához kell sok idő, ezért fekszik el a mag akár hetekig is a talajban. Segíthetjük a gyorsabb csírázást, ha a magokat egy nappal a vetés előtt langyos vízbe szórjuk, úgymond kiáztatjuk egy kicsit.

A zellernek igen pici a magja, ezért az ültetőedénybe – elég egy nagyobb cserép – a talaj felszínére szórjuk, majd vékony, nagyjából félcentis újabb réteget szórunk rá. Ezt a réteget könnyen lesodorhatjuk, ha csak a vetés után locsoljuk be a földet, ezért ezt még előtte végezzük el. Jót tesz, ha a cserepet, ládát áttetsző műanyag fóliával takarjuk le.

Így a párolgás minimális – szinte két hétig hozzá sem kell nyúlni –, a magvak keléséig, a csíranövény néhány napos fejlődéséig le sem kell venni. Utána azonban ezt tegyük meg, mert könnyen bepállhatnak, gombásodhatnak. A zellert kétleveles állapotában érdemes kitűzdelni, már a saját cserépbe. Egy 5 × 5 centis edényke elég egy tőnek. Mire 5-6 leveles lesz, kiültethető a szabadföldbe.

Hasonlóan most kell vetni a csilipaprikákat. Nem azért, mert a kelésük olyan elhúzódó, mint a zelleré, hanem mert a csíranövények, néhány leveles palánták lassabban fejlődnek, mint a hagyományos fajtáink. A módszer viszont ugyanaz, kivéve, hogy a magokat 2-3 centi mélyre vetjük. A fóliatakarás itt is fontos, egyöntetűbb kelést ad. A takarás kellő időbeni eltávolítása pedig lényeges a palántadőlést okozó gombák felszaporodásának elkerüléséhez.