Patkányfogó kisokos

Az utóbbi években egyre több a patkány, házilagos irtása mind nehezebb, több okból is. Ugyanakkor vannak szabályok, melyeket betartva sikeresen védekezhetünk ellene – igaz, drágábban, mint akár egy évtizeddel ezelőtt is.

GazdanetO. Horváth György2022. 03. 08. kedd2022. 03. 08.

Kép: Close-up young rats (Rattus norvegicus) sniffs leftovers on a plate on sink at the kitchen. Fight with rodents in the apartment. Extermination., Fotó: Shutterstock

Close-up,Young,Rats,(rattus,Norvegicus),Sniffs,Leftovers,On,A,Plate
Close-up young rats (Rattus norvegicus) sniffs leftovers on a plate on sink at the kitchen. Fight with rodents in the apartment. Extermination.
Fotó: Shutterstock

A patkánnyal az a gond, hogy okos állat. Például rögtön vagy gyorsan ölő mérget alkalmazva a társa szinte biztosan nem fog enni abból a csalétekből, ami elpusztította a másikat. Hasonló okok miatt csak időleges a rugós, az élve fogó csapdák alkalmazásának hatékonysága. Az elektromos riasztók idegesítik ugyan az állatot, de egy idő után hozzászoknak ehhez is.

Nehezíti a dolgunkat, hogy az unió néhány éve csak olyan patkánymérgeket enged szabadforgalomba hozni, melyben megfelezték a korábbi hatóanyag mennyiségét. Ezért van az, hogy tíz éve még elég volt kirakni egy-két doboznyi patkánymérget, és biztosak lehettünk a sikerben. Most ehhez kétszer-háromszor annyi szer, illetve idő kell.

De még ez sem garantált. Ugyanis a méreganyagok egy részéhez hozzászoktak, hozzászoktattuk a patkányokat. Rezisztencia is kialakult amiatt, hogy gyengébb méreggel találkoznak, s közben hibákat is vétünk.

Mire figyeljünk? Tudni kell, hogy a patkány szereti a táplálékot felhalmozni. Ha a kicsi zacskós mérget csak úgy kiszórjuk a járatai mellé, az ugyan eltűnik, de ne higgyük, hogy mind meg is ette. Egyszerűen elviszi a járataiba, és ott elraktározza. Így a többi rágcsáló nem fér hozzá, nem eszik belőle. Ezért javasolják, hogy a méregzacskókat, -kockákat rögzítsük drótra, szegeljük fel deszkára stb.

Ennél is jobb a rágcsálóládák használata, darabonként nagyjából 2000 forintba kerül. A feltöltéséhez egy zacskó, 150-200 grammnyi csalétek kell, ami 800-1000 forint. Legalább 3-4 adagra van szükség, ha csak néhány patkány jelenlétét érezzük. Ám ha nagyobb a fertőzés, akkor 3-4 láda és legalább 10-15 adag csalétek kell. Azaz egy nagyobb kolónia irtása akár 15-20 ezer forintunkba is belekerül.

Gipszet neki!

Sokan esküsznek egy házi keverékre: ez gipszből, lisztből és cukorból áll. A patkány ebből eszik, majd ha iszik rá, a gipsz beleköt a bélrendszerébe, és elpusztítja az állatot. Lényeges, hogy a kihelyezett keverék mellé mindig tegyünk egy tálkában vizet!

A lényeg, hogy folyamatosan mérgezzünk: mindig fogyasszanak belőle az állatok. Ha csak kis adagokban, elhúzódva jut a szervezetükbe, nem fognak elpusztulni.

Léteznek elektromos patkányirtó csapdák is. Cserélhető elemekkel működnek. Egy szerkezetben erősáramot állítanak elő, amely akkor üt, ha a patkány vagy az egér a lábaival zárja a ládában az áramkört.

A patkányirtás hatékony, de drága módja, ha szakembert hívunk, aki kutyákkal és/vagy vadászgörényekkel dolgozik.

Ezek is érdekelhetnek