Balkonnövények táplálása

Fontos, hogy ne várjuk meg növényeink hiánytüneteinek jelentkezését, hanem lombtrágyázással és tápoldatos öntözéssel pótoljuk a tápanyagokat.

GazdanetTegdes László2022. 06. 02. csütörtök2022. 06. 02.
Balkonnövények táplálása

A balkonnövényeket (például petúnia, muskátli, fukszia stb.) általában különböző méretű edényekben, erkélyládákban tartjuk, aminek következtében a talajukból a tápelemek akár rövid idő (3-4 hónap) alatt is kifogynak. Ilyenkor előfordulhat, hogy a növények levelei sárgulni, fakulni kezdenek. Ebből is tudható, hogy már kevés a tápanyag.

Fontos, hogy ne várjuk meg növényeink hiánytüneteinek jelentkezését, hanem lombtrágyázással és tápoldatos öntözéssel pótoljuk a tápanyagokat. Így tudjuk a leggyorsabban és a leghatékonyabban elérni, hogy minél szebben díszítsék a balkonunkat.

A növényeknek a legnagyobb mennyiségben három tápelemre van szükségük, amelyeket makroelemeknek nevezünk. Ezek: a nitrogén (N), ami a növekedést, a foszfor (P), ami a gyökeresedést, és a kálium (K), ami a virágzást segíti elő.

A harmonikus tápanyagellátáshoz kisebb mennyiségben mikroelemekre is szükségük van a balkonnövényeknek, aminek eredményeként egészségesebbek, ellenállóképesebbek lesznek a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

Amennyiben tápoldatozzuk a növényeinket, célszerű a következőket betartani:

- márciustól szeptemberig folyamatosan végezzük a tápoldatos beöntözést;

- mindig az adott növényre vonatkozó tápoldatokkal végezzük a tápanyagpótlást;

- a tápoldatot ne locsoljuk száraz talajra, mert könnyen károsodhat a növény gyökérzete;

- ügyeljünk arra, hogy a tápoldat a nedves földre, és ne a növények leveleire, hajtásaira kerüljön;

- pontosan tartsuk be a tápoldatozás ajánlott dózisát, nehogy növénykárosodás lépjen fel.

Tápoldatozásra, lombtrágyázásra használhatjuk például a Kiskertész Virágözön készítményt, ami általánosan alkalmazható a levéldísznövények táplálására is. Harmonikus tápanyagtartalma elősegíti a dísznövények egészséges fejlődését és növekedését. Javasolt dózisa 10 liter vízhez 100 ml készítmény.

Ezek is érdekelhetnek