Dinnyés kilátások

Milyen a jó dinnye? Magyar – a válasz egyszerű és logikus, még akkor is, ha valaki nem várja ki a hazai termés megjelenését, és a piacon, boltokban már májusban-júniusban vesz im­­portból valót és rálel finomra.

GazdanetO. Horváth György2022. 07. 16. szombat2022. 07. 16.

Kép: Csány görögdinnye Csányi dinnyések dinnyeföld napszámos mezőgazdaság munka munkás idénymunka 2021.07.14 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Dinnyés kilátások
Csány görögdinnye Csányi dinnyések dinnyeföld napszámos mezőgazdaság munka munkás idénymunka 2021.07.14 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az utóbbi gyümölcs ugyanis akár hetekkel korábban lekerül a növényről, utazik néhány száz vagy ezer kilométert, hogy a kosarunkban kössön ki. Ez magáért beszélő hátrány a hazaival összevetve.

Aztán léteznek persze a különféle praktikák, melyek beválnak vagy sem. A legelterjedtebb a kopogtatás, ami sokszor bejön. Ha nem kong nagyon üresen, a belseje nem egységes, a magvak körül kialakult egyfajta üreg stb., ha mély a hangja, akkor általában jó. Egyébként az évek óta higiénés szempontok miatt tilos lékelés a legbiztosabb.

Akkor is van egy kis csavar: soha ne a kereskedő által kínált legbelső részt kóstoljuk – az még a gyengébb dinnyénél is édes –, hanem a széléből harapjunk falatot. Megjegyezhetjük viszont, hogy sok félbe-negyedbe vágott dinnyét is árulnak: ez vajon miért biztonságosabb, mint a lékelés?

A sárgadinnyénél a kacs helyét kell keresni: ezt nyomkodva, szagolva dönthetünk a minőségről. Miként a görögdinnyénél is fontos a kacs minősége: ha nagyon be van száradva, akkor a gyümölcsöt már régen leszedték, lehet, hogy kevéssé friss.

Termelői oldalról nézve az idei termés viszonylag jó körülmények között fejlődött: elmaradtak a tavasz végi fagyok, nagy hideget hozó hajnalok, viszont sütött eleget a nap, mostanság pedig ez a nagy meleg kimondottan segíti az érést, a cukrosodást. Mind a 3 ezer hektáron, mert ma már csak ekkora területet fed dinnye, amiből 400 hektárnyi a sárgadinnye. Egykoron elértük, megközelítettük a 9 ezer hektárt is, de érdekes módon a termésmennyiség nem csökkent a fenti arányban. A termelők új fajtákkal és technikákkal dolgoznak, s nem mellesleg a legtöbb helyen öntözik is a növényt.

Vélhetően azért is örülhetnek a hazai dinnyések az idén, mert lesz elég piaca a külföldre szánt termésnek is. Szemben az elmúlt évekkel, a mediterrán országokból származó dinnye mennyisége kevesebb lesz, ráadásul a szállítás is nehéz és nagyon drága. így a spanyol, görög, olasz dinnye nagy része elkerülheti a régen hagyományosan magyar piacnak számító cseh, német, lengyel, balti államokbeli piacokat. Oda mi most könnyebben szállíthatunk.

Ezek is érdekelhetnek