Ne öljön a pince!

A szüret megindult, a Balaton déli oldalán javában tart a korai fajták betakarítása.

GazdanetO. Horváth György2022. 08. 28. vasárnap2022. 08. 28.
Ne öljön a pince!

Európa egyik legkorábban érő borszőlője a csabagyöngye, melyből már szep­tember végére elkészülhet és palackokba kerülhet a bor. Ezt a fajtát követi az igen divatossá vált Irsai Olivér, majd a többi fehér- és kékszőlő.

Évente ősszel sajnos több ember is meghal a pincéjében, az ok: mustgázmérgezés. A mustgáz, pontosabban a szén-dioxid viszont komoly veszélyt jelent. Szintelen, szagtalan, azaz érzékszerveinkkel fel nem fogható, ráadásul nehezebb a levegőnél. A hordókban erjedő must termeli: a cukor alkohollá való átalakulásakor szabadul fel jelentős mennyiségben. Egy liter must 42 liter mustgázt termel. Ez minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz – hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A pincék alsó szintjén halmozódik fel a mérgező anyag, kiszorítva onnan az oxigénnel telt levegőt. A gáz a belélegzés után az oxigén helyett kötődik a hemoglobinhoz, oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Nagy mennyiséget beszippantva szinte azonnal bekövetkezik a rosszullét, a pincében lévő ember összeesik, és még több mustgázt lélegez be, ami aztán rövidesen fulladásos halált okoz.

Ezért egyedül soha ne menjünk a borospincébe a must forrását ellenőrizni. Hagyományos fogás, hogy égő gyertyát kell csípőmagasságban tartani, s ha az elalszik – mivel a szén-dioxid ebből a rétegből már kiszorította az égéshez szükséges oxigénes levegőt –, azon­nal el kell hagyni a teret!

A pincét muszáj átszellőztetni, ha kell, akkor elszívókat, ventilátorokat vessünk be erre a célra. Egyébként a szakértők nem javasolják a gyertya használatát: a lángját ugyanis általában csak a 14 százalékot elérő szén-dioxid-tartalom oltja ki, miközben már a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra.

A nagy pincészetek gázérzékelő riasztókat használnak, a huzamosabb, felszín alatti munkavégzéskor személyi gázkoncentráció-mérő készüléket alkalmaznak. Továbbá érdemes felhívni mások figyelmét is a veszélyre, a must forrásának idején táblákat, feliratot kirakni a pincére.

Ezek is érdekelhetnek