Ládába már vethetünk

Eljött az első zöldségmagok vetésének ideje. Nem kint, a kertben, hanem a konyhában.

GazdanetO. Horváth György2023. 02. 04. szombat2023. 02. 04.

Kép: Veteményes vetömag szórása virágládába metélőhagyma mag metélöhagyma fűszernövény füszernövény 2015.02.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Ládába már vethetünk
Veteményes vetömag szórása virágládába metélőhagyma mag metélöhagyma fűszernövény füszernövény 2015.02.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Most a hosszú csírázási idejű zöldségfélék magvait vethetjük a palántanevelő ládákba.

Ilyen tipikus növény a zeller. A magjában nagyon sok olyan anyag van, amelyek akár több hétig is elodázhatják a csírázást. Ezt az időt lecsökkenthetjük, ha a zellervetőmagot egy napig langyos vízben áztatjuk, félidőben a vizet leöntjük és frisset adunk a pohárba. A nagyon kicsi magvakat kissé szárítsuk meg, keverjük el néhány evőkanálnyi apró kvarchomokkal, majd ezt követően vessük el a ládába, lehetőleg ritkásan. (Tapasztalat, hogy az apróbb csilipaprikák magja is lassabban csírázik, ezeket is vethetjük már február közepén.) A talajt nedvesítsük át, a ládát műanyag fóliával fedjük le: a párás környezet segíti a csírázást, és szinte nem is kell locsolni. A zeller így is legalább tíz napig „nem csinál semmit”. Amikor megjelennek a kicsi növények, még egy hétig érdemes a fóliatakarást alkalmazni. Utána már nem, mert a gombásodást segítjük elő vele. Ilyenkor csak a láda vagy cserép alátétébe adjunk vizet, tehát alulról locsoljunk. Ez egyébként alapszabály minden zöldségpalánta esetében.

A gombásodás általában háromféle talajlakó kórokozó miatt alakul ki. Palántadőlést okoznak, azaz a sokszor már több hete szépen fejlődő növények egyik napról a másikra kidőlnek, elhervadnak. A gombák a szárat támadják, a talajfelszínnél rothasztják el. Ez többféle fogással is megakadályozható. Aki nem nevel sokládányi palántát, a legegyszerűbb, ha kisüti a földet. Magyarán: vesz egy mélyebb tepsit vagy lábost, megtölti a palántafölddel, s egy-két órán át a sütőben hőkezeli. Méghozzá kissé nyitott ablak mellett, mert sokak számára kellemetlen szag terjenghet a konyhában. Az így csírátlanított talaj néhány hétig tökéletes a növények számára, melyeket utána úgyis külön poharakba, nagyobb termőfelületet adó edényekbe szoktuk szétpalántálni és védett helyeken továbbnevelni. Jó megoldás, ha a palánták földjét időközönként híigított gombaölő szerrel meglocsoljuk, ez esetben felülről.

A következő lehetőség, hogy olyan termőföldet veszünk a gazdaboltban, amit a gyártó eleve fertőtlenített. Sokan csak homokkal elkevert tőzeget használnak csíráztatásra, majd később a néhány centis növényeket helyezik be az igazi, tápanyagban dús termőtalajba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek