Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Magyarul egymagvú tök, csócsó vagy choyot, chayot.
Mexikói eredetű zöldségnövény, melynek nem csak a termését, de a levelét, szárát, kacsát és megvastagodott gyökérrészét is meg lehet enni. Vagyis az egész növényt. Erre a különlegességre egyik bajai olvasónk hívta fel a figyelmet, illetve kérte, hogy segítsünk felderíteni, honnan is lehet beszerezni a magját. Nos, a piacon ma nem kapni hivatalosan, a közösségi internetes oldalakon viszont kínálnak ilyesmit.
A körte formájú, majd’ félkilós nagyságú, világoszöld színű, néha sima, néha kicsit tüskés bőrű termést hozó növényt itthon is lehet termeszteni. Íze semleges, kissé a patiszonra, cukkinira emlékeztet, tehát akár lekvárnak, savanyúságnak, sütve, töltve, rántva is lehet használni a konyhában. Nagyra nő, akár többméteres indákat is hoz, melyek felfutnak mindenre. Sokan mégsem tudják itthon sikerrel termeszteni. Ennek egyik oka, hogy túl sok és nagy indát hagynak nőni egy-egy tövön.
Érdemes a növényt, mikor már 2-3 méteres, drasztikusan megmetszeni, így a levelek hónaljában lévő rügyeket késztetjük növekedésre. Néhány hét múlva ezek hegyét is visszavágjuk, amivel a virágképződést segítjük elő. Ekkor a növény már nem a leveles hajtásokra, hanem inkább a kis termések növekedésére fordítja az energiáját.
Hazájában évelő növény. Ezt az teszi lehetővé, hogy a gyökérnyak alatt nagy, keményítőben gazdag (szintén ehető) gumót fejleszt. Ezekből aztán a következő szezonban új hajtásokat növeszt. Itthon, ha valaki hozzájut a terméshez, abból nevelhet új növényt. Humuszban gazdag, enyhén savanyú, jó vízelvezető talajba kell helyezni, úgy, hogy a csúcsos rész ferdén legyen a földben, amiből a vastagabb alapja kicsit ki is lóg. Néhány hét alatt a mag csírázni kezd, majd lassan, de biztosan fejlődik.
Amikor a fagyok elmúlnak, a végleges helyére lehet ültetni a palántát. Bőséges vizet igényel, de nem szabad vízben állnia, mert megrothad. Hasonlóan kell eljárni, ha magot sikerül szerezni, ami elég nagy, 3-4 centis termés, ezt szintén meg lehet enni, akár sütve, pirítva is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu